POP3

Uit NORA Online
FS:Pop3
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Over de standaard
Lijst status Archief
Beschrijving e-mail ophalen
Uitleg
Nut POP3 is een internetstandaard voor het ophalen van e-mail van een server naar een cliënt over een TCP/IP-verbinding.
Werking POP3 servers houden inkomende e‑mailberichten vast totdat de mail wordt opgehaald,  op dat moment worden ze naar de computer overgebracht. Wanneer de e‑mail is opgehaald, worden berichten meestal van de server verwijderd.
Waarvoor geldt de verplichting
Aanvullende verplichtingen
Trefwoorden E-mail, Netwerk
Detailinformatie
Beheerorganisatie IETF
Uitstekend beheerNee
Specificatiedocument http://datatracker.ietf.org/doc/rfc1939
Volledige naam Post Office Protocol
Versie 3
Inkoop
Aandachtspunten
Sjabloon-bestektekst
CPV-code(s)
Implementatie
Conformiteitstest
Domein

Veilig internet

Relatie met andere standaarden
Toelichting Via TLS kan de POP3-verbinding worden versleuteld (RFC2595). Bij POP3 worden de berichten opgehaald en naar de computer gedownload, met IMAP e-mailberichten is het ook mogelijk om met berichten te werken zonder dat deze naar de computer zijn gedownload. Hierdoor is het mogelijk om berichten te verwijderen, bekijken en organiseren op de e-mailserver. IMAP wordt meer gebruikt voor de zakelijk e-mailaccounts. SMTP-servers verwerken de verzending van een e‑mailberichten naar internet. De SMTP-server verwerkt uitgaande e‑mail en wordt gebruikt in combinatie met een POP3 of IMAP inkomende e‑mailserver.
Toetsingsinformatie
Hulpmiddelen
Functioneel toepassingsgebied E-mail ophalen
Organisatorisch werkingsgebied
Toelichting bij opname November 2016 is besloten om de standaard van de aanbevolen lijst af te halen. POP3 is weliswaar een veelgebruikte standaard, maar kent een beter alternatief in standaard IMAP. Functioneel verschilt IMAP van POP3 er in dat IMAP de e-mailberichten op de server laat staan. De e-mailberichten blijven met IMAP beschikbaar voor meerdere clients (devices). POP3 haalt het e-mailbericht over naar de client en verwijdert het bericht op de e-mailserver. Daarmee is het e-mail bericht niet meer beschikbaar voor andere devices. Met de hoge penetratiegraad van smartphones en tablets, naast laptops en PC’s, beschikken mensen vaak over meerdere verschillende devices die ook naast elkaar worden gebruikt voor activiteiten als e-mail en surfen. POP3 ondersteunt dit karakteristieke gebruik van meerdere verschillende devices voor dezelfde e-mailbox niet en neemt af in belang.
Datum van aanmelding
Datum van besluit 2009-05-20
Europese status (MSP)
Documentatie
  Forum-Adviezen
  Advies aan beheerder
  Adoptieadviezen
  Leveranciers
  bijlagen:
  Copyright
  Door Forum Standaardisatie vrijgegeven onder Creative Commons zero