FS:SCIM

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken
Deze gegevensWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat. Het betreft hier alle vormen van gegevens, zowel data uit informatiesystemen als records en documenten, in alle vormen zoals gestructureerd als ongestructureerd zijn overgenomen van de pagina forumstandaardisatie.nl/standaard/SCIM
Over de standaard
Beschrijving Uitwisseling identiteitsinformatie
Lijst status Aanbevolen
Uitleg
Nut SCIM zorgt ervoor dat identiteitsinformatie van gebruikers systeemoverstijgend op de juiste plek aanwezig is. Hierdoor kunnen gegevensWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat. Het betreft hier alle vormen van gegevens, zowel data uit informatiesystemen als records en documenten, in alle vormen zoals gestructureerd als ongestructureerd die niet meer in systemen horen te staan, omdat een gebruikerIedere persoon, organisatie of functionele eenheid die gebruik maakt van een informatiesysteem bijvoorbeeld niet langer in dat systeem hoeft te zijn opgenomen, worden verwijderd. Doordat dit geautomatiseerd gebeurt is relatief weinig inspanning nodig om de gewenste toevoeging of verwijdering van gegevensWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat. Het betreft hier alle vormen van gegevens, zowel data uit informatiesystemen als records en documenten, in alle vormen zoals gestructureerd als ongestructureerd te realiseren. Deze standaard is gericht op het reduceren van kosten en complexiteit en het voorbouwen op bestaande protocollen. SCIM heeft als doel om gebruikers snel, goedkoop en eenvoudig in, uit en tussen clouddiensten te brengen.
Werking Dit veld kan nog niet overgenomen worden van forumstandaardisatie.nl
Waarvoor geldt de verplichting
TrefwoordenInloggen, Internet
Detailinformatie
BeheerorganisatieIETF
Uitstekend beheer
Specificatiedocumenthttps://tools.ietf.org/wg/scim/
Volledige naamSystem for Cross-domain Identity Management
VersionRFC 7642, 7643 en 7644
Inkoop
Aandachtspunten
Sjabloon-bestektekst
CPV-code(s)
Implementatie
Conformiteitstest Op conformiteit kan getest worden via: http://www.simplecloud.info/
DomeinInternet & Beveiliging
Relatie met andere standaarden
 • JSON
 • ToelichtingSCIM heeft een relatie met JavaScript Object Notation (JSON) en Extensible Markup Language (XML), dit zijn formaten waarin gegevensWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat. Het betreft hier alle vormen van gegevens, zowel data uit informatiesystemen als records en documenten, in alle vormen zoals gestructureerd als ongestructureerd (de indentiteitsinformatie) worden opgenomen.
  Toetsingsinformatie
  HulpmiddelenMeer informatie over de standaard is te vinden op: http://www.simplecloud.info/
  Functioneel toepassingsgebiedDe omschrijving van het functionele gebruik van de voorziening Geautomatiseerde uitwisseling van identiteitsinformatie van gebruikers tussen verschillende (cloud) systemen.
  Organisatorisch werkingsgebiedHet domein (organisatorisch, taakvelden) binnen de overheid waarin het element (principe, standaard, voorziening..) wordt of kan worden toegepast. Bijvoorbeeld: gemeenten, provincies, waterschappen, Rijk, zorginstellingen, primair onderwijs.
  Toelichting bij opname
  Datum van aanmelding
  Datum van besluit15-11-2016
  Europese status (MSP)
  Documentatiehttps://www.forumstandaardisatie.nl/sites/bfs/files/Advies%20aanvullende%20aanbevolen%20standaarden.pdf, https://www.forumstandaardisatie.nl/sites/bfs/files/Forumadvies%20update%20lijst%20met%20aanbevolen%20standaarden.pdf, https://www.forumstandaardisatie.nl/sites/bfs/files/Nationaal%20Beraad%20advies%20update%20lijst%20aanbevolen%20standaarden.pdf
  Forum-Adviezen
  Advies aan beheerder
  Adoptieadviezen
  LeveranciersDe standaard wordt ondersteund door bijvoorbeeld Google, SalesForce.com, VMWare, Cisco, Ping Identity. Ook Microsoft heef SCIM inmiddels opgenomen in de Azure AD, waardoor meer implementaties aankomend lijken. Een Nederlandse organisatie die gebruik maakt van SCIM is SURFnet. SURFnet merkt de standaard aan als een standaard met veelbelovende potentie. Echter, vooralsnog lijkt er met name nog ondersteuning bij te komen vanuit de leverancierskant en is er aan de gebruikerskant minder aantoonbare adoptie.