SIP

Uit NORA Online
FS:Sip
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Over de standaard
Lijst status Aanbevolen
Beschrijving Communicatie via IP
Uitleg
Nut De SIP standaard wordt gebruikt voor telefoongesprekken over het internet, multimedia distributie en multimedia uitzendingen. In de praktijk wordt het protocol veel gebruik voor VOIP (Voice over IP) applicaties, oftewel bellen over het internet.
Werking De SIP standaard wordt op de applicatielaag gebruikt voor het opzetten, aanpassen en afsluiten van mediasessies met één of meerdere deelnemers.  Het protocol, bevat veel elementen van het Hypertext Transfer Protocol (HTTP) en de Simple Mail Transfer Protocol (SMTP). Het is een protocol om multimediacommunicatie (audio-, video- en andere datacommunicatie) mogelijk te maken en wordt onder meer gebruikt voor Voice over IP (VoIP). Het protocol is qua ambities vergelijkbaar met H.323 waarbij SIP meer uit de Internet/IETF-hoek komt terwijl H.323 meer uit de telefonie/ITU-T-hoek komt. SIP kent overeenkomsten met andere internetprotocollen zoals HTTP en SMTP.
Waarvoor geldt de verplichting
Aanvullende verplichtingen
Trefwoorden E-mail, Internet, Netwerk
Detailinformatie
Beheerorganisatie IETF
Uitstekend beheerNee
Specificatiedocument http://tools.ietf.org/html/rfc3261 , https://forumstandaardisatie.archiefweb.eu/#archive
Volledige naam Session Initiation Protocol
Versie RFC3261
Inkoop
Aandachtspunten SIP wordt als opvolger van H.323 breed ondersteund door leveranciers, niet in de laatste plaats door de minder complexe implementatie (in vergelijking met H.323). SIP is een standaard die in de implementatie van producten van leveranciers nog veel vrijheid laat. Dit heeft geleid tot een grote variëteit in implementaties van de SIP-standaard. In de praktijk blijkt dat SIP-compliant producten van verschillende leveranciers niet altijd out-of-the-box met elkaar samenwerken.
Sjabloon-bestektekst
CPV-code(s)
Implementatie
Conformiteitstest
Domein

Veilig internet

Relatie met andere standaarden
Toelichting SIP werkt in combinatie met een aantal andere protocollen om mediasessies te ondersteunen, uit te voeren en te identificeren. Media identificatie loopt bijvoorbeeld via de Session Description Protocol (SDP). Om spraak en video te sessie te streamen maakt het gebruik van het Real-time Transport Protocol (RTP). Voor veilige overdracht van SIP-berichten, kan het protocol worden versleuteld met Transport Layer Security (TLS). H.323 is een langer bestaande standaard, voorganger van SIP, gelijkend protocol vanuit de telefonie/ITU-T-hoek. En WebRTC is een nieuw opkomende standaard uit de HTML5 hoek, ter ondersteuning van browser-to-browser voice calling, video chat, en P2P file sharing (RTP verkeer).
Toetsingsinformatie
Hulpmiddelen
Functioneel toepassingsgebied Netwerkprotocol voor multimediacommunicatie via het internet, met name voor VOIP.
Organisatorisch werkingsgebied
Toelichting bij opname SIP werd op 11 augustus 2010 opnieuw aangemeld. De aanmelder wist niet dat de standaard al op de lijst met gangbare open standaarden was opgenomen. In overleg met de aanmelder is bepaald om de aanmelding niet door te zetten. November 2016 is de toelichtende tekst bij de standaard aangepast.
Datum van aanmelding
Datum van besluit 2009-08-20
Europese status (MSP) Nee
Documentatie
  Forum-Adviezen
  Advies aan beheerder
  Adoptieadviezen
  Leveranciers
  bijlagen:
  Copyright
  Door Forum Standaardisatie vrijgegeven onder Creative Commons zero