UDP

Uit NORA Online
FS:Udp
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Over de standaard
Lijst status Aanbevolen
Beschrijving Netwerkprotocol op transportniveau
Uitleg
Nut

UDP standaardiseert een transportprotocol om data over het Internet te sturen met minimale overhead.  UDP kent net als TCP het concept van poorten waarmee applicaties kunnen worden benaderd, maar garandeert niet de aflevering van data. Als gegarandeerde aflevering van belang kan beter gebruik gemaakt worden van de standaard TCP.

UDP wordt meestal gebruikt in applicaties waarbij snelle of real-time aflevering van data over het Internet nodig is, zoals multimedia toepassingen.  Ook wordt UDP gebruikt in applicaties waar de bandbreedte beperkt is en de aflevering van data geen kritieke factor is, bijvoorbeeld in IoT toepassingen zoals periodieke temperatuurmetingen.
Werking

De UDP standaard definieert een datagram modus voor een packed-switched computer netwerk gebaseerd op het IP protocol. UDP definieert net als TCP poorten waarmee applicaties kunnen worden benaderd, maar heeft geen bevestigingsmechanisme voor dataontvangst zoals TCP dat wel heeft.  Daardoor kan UDP volstaan met éénrichtingsverkeer van zender naar ontvanger.  De zender hoeft niet te wachten op de ontvangstbevestiging van data, en hoeft data zonder ontvangstbevestiging niet opnieuw te verzenden.  De dataoverdracht gaat hierdoor sneller, maar de aflevering van data is niet gegarandeerd.

UDP wordt veel gebruikt bij toepassingen waar het snel overdragen van de gegevens en een korte reactietijd essentieel is of waar de bandbreedte beperkt is, en het minder erg is dat er gegevens verloren kunnen gaan.
Waarvoor geldt de verplichting
Aanvullende verplichtingen
Trefwoorden Internet, Netwerk
Detailinformatie
Beheerorganisatie IETF
Uitstekend beheerNee
Specificatiedocument http://tools.ietf.org/html/rfc768
Volledige naam User Datagram Protocol (UDP) / Internet Protocol (IP)
Versie RFC 768
Inkoop
Aandachtspunten
Sjabloon-bestektekst
CPV-code(s)
Implementatie
Conformiteitstest
Domein

Veilig internet

Relatie met andere standaarden
Toelichting De aflevering van berichten is bij UDP niet gegarandeerd, het gaat namelijk om snelheid en zo min mogelijk overhead. Als gegarandeerde aflevering van data van belang is dan moet er gebruik gemaakt worden van TCP.
Toetsingsinformatie
Hulpmiddelen
Functioneel toepassingsgebied Onderliggend protocol binnen een netwerk
Organisatorisch werkingsgebied
Toelichting bij opname
Datum van aanmelding
Datum van besluit 2009-08-20
Europese status (MSP) Nee
Documentatie
  Forum-Adviezen
  Advies aan beheerder
  Adoptieadviezen
  Leveranciers
  Copyright
  Door Forum Standaardisatie vrijgegeven onder Creative Commons zero