WebDAV en CalDAV

Uit NORA Online
FS:Webdav-en-caldav
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Over de standaard
Lijst status Aanbevolen
Beschrijving Delen en bewerken van documenten
Uitleg
Nut WebDAV maakt het mogelijk op afstand (over HTTP) documenten op webservers te bewerken. CalDAV specificeert een manier voor toegang, bewerken en het delen van agenda-informatie en het plannen in agenda’s, voortbouwend op het iCalendar-format. Dergelijke standaard voor het delen en bewerken van documenten, mappen en kalender informatie zijn is nog niet aanwezig op de lijst. Er zijn geen specifieke beveiligingsrisico’s en privacyrisico’s.
Werking

Web Distributed Authoring and Versioning (WebDAV) maakt het mogelijk op afstand (over HTTP) de eigenschappen van een document, de locatie van een document op een server, en de inhoud van een document te bewerken en documenten aan te maken en te verwijderen, zoals bijvoorbeeld in een web-based document management systeem. Ook kunnen mappen en bestanden gedeeld worden. WebDAV is een uitbreiding op het Hypertext Transfer Protocol (HTTP).

Calendar extensions to WebDAV (CalDAV) is een uitbreiding van WebDAV voor toegang, beheer en delen van agendainformatie op basis van het iCalendar-formaat. Aangezien het een uitbreiding is van WebDav is het voorstel om ze gezamenlijk op te nemen als aanbevolen standaard.
Waarvoor geldt de verplichting
Aanvullende verplichtingen
Trefwoorden
Detailinformatie
Beheerorganisatie IETF
Uitstekend beheerNee
Specificatiedocument https://tools.ietf.org/html/rfc4918 , https://tools.ietf.org/html/rfc4791
Volledige naam Web Distributed Authoring and Versioning en Calendar extensions to WebDAV
Versie RFC 4918 en RFC 4791
Inkoop
Aandachtspunten
Sjabloon-bestektekst
CPV-code(s)
Implementatie
Conformiteitstest
Domein

Openbaar en toegankelijk

Relatie met andere standaarden
Toelichting
 • HTTP: de standaarden vormen een uitbreiding op HTTP.
 • iCalendar: CalDAV bouwt voort op iCalendar, maakt het mogelijk om iCalendar-objecten uit te wisselen.
 • XML: WebDAV gebruikt XML voor aanduiding van de eigenschappen van documenten, CalDAV gebruikt XML voor de aanduiding van elementen van agenda-informatie
Toetsingsinformatie
Hulpmiddelen Vrijwel alle moderne browsers (zoals Apple Safari, Microsoft Edge en Google Chrome), besturingssystemen (Apple iOS, OSX, Linux, Android en Microsoft Windows) en webservers (zoals Apache en Microsoft IIS) ondersteunen WebDAV. CalDAV wordt ondersteund door vele applicaties, waaronder agenda-applicaties in Apple iPhone/iCal, verschillende applicaties op Android, Google Calendar. Geen ondersteuning biedt Microsoft Exchange Server, hoewel wel toepassingen van derden beschikbaar zijn voor gebruik van CalDAV in Microsoft Outlook.
Functioneel toepassingsgebied WebDAV wordt toegepast voor het delen en bewerken van documenten en mappen, indien direct over HTTP gewerkt wordt. CalDAV wordt toegepast voor het delen en bewerken van kalendergegevens (in iCalendar-formaat), indien direct over HTTP gewerkt wordt.
Organisatorisch werkingsgebied
Toelichting bij opname Door de brede ondersteuning en gebruik van WebDAV en CalDAV in verschillende applicaties volstaat opname op de lijst met de status ‘aanbevolen’.
Datum van aanmelding
Datum van besluit 2016-11-15
Europese status (MSP) Nee
Documentatie
  Forum-Adviezen
  Advies aan beheerder
  Adoptieadviezen
  Leveranciers
  bijlagen:
  Copyright
  Door Forum Standaardisatie vrijgegeven onder Creative Commons zero