X509

Uit NORA Online
FS:X509
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Over de standaard
Lijst status Aanbevolen
Beschrijving Authenticatie (PKI Certificaten)
Uitleg
Nut De standaard is belangrijk voor de authenticatie van applicaties, gebruikers, systemen via certificaten op het internet. Hierbij kan het gaan om www, elektronische mail (beveiligd), gebruikers authenticatie en IPsec, SSL en TLS. Elke gebruiker kan op deze manier via bijvoorbeeld zijn browser verifiëren of het certificaat dat gebruikt wordt voor de beveiligde koppeling nog valide is of dat deze ingetrokken is en of een verbinding dus wel of niet veilig is.
Werking De X.509-standaard (Internet X.509 Public Key Infrastructure Certificate and Certificate Revocation List (CRL) Profile) beschrijft een systeem van certificaten met een beperkte levensduur en de wijze waarop de intrekking van deze certificaten in een zogenaamde Blacklist (de CRL) geregeld wordt. De standaard wordt zowel binnen Nederland als wereldwijd zeer veel gebruikt. De standaard is belangrijk onderdeel in de communicatie tussen de overheid met burgers en bedrijven, en is een integraal component voor PKIoverheid. Het is overigens niet mogelijk de X.509 standaard te gebruiken zonder gebruik te maken van een aanvullende set bindende afspraken die zijn vast gelegd in een zogenaamd Certificate Profile. Zo'n profiel is bijvoorbeeld voor PKI overheid gebeurd.
Waarvoor geldt de verplichting
Aanvullende verplichtingen
Trefwoorden Informatiebeveiliging, Internet, Website
Detailinformatie
Beheerorganisatie IETF
Uitstekend beheerNee
Specificatiedocument https://datatracker.ietf.org/doc/rfc5280/ , https://datatracker.ietf.org/doc/rfc6818/
Volledige naam Internet X.509 Public Key Infrastructure Certificate and Certificate Revocation List (CRL) Profile)
Versie RFC5280 en update RFC6818
Inkoop
Aandachtspunten
Sjabloon-bestektekst
CPV-code(s)
Implementatie
Conformiteitstest
Domein

Veilig internet

Relatie met andere standaarden
Toelichting
Toetsingsinformatie
Hulpmiddelen De PKIX working group van het IETF.
Functioneel toepassingsgebied Authenticatie van applicaties, gebruikers, systemen middels certificaten op het internet, zoals www, elektronische mail (beveiligd), gebruikers authenticatie en IPsec, SSL en TLS.
Organisatorisch werkingsgebied
Toelichting bij opname RFC 6818 zijn overigens recentelijk aangepast. De set van acceptabele encodeermethoden geeft meer inzicht in de regels voor het converteren van internationale domeinen naar ASCII. Het geeft met name een update van beveiligingsoverwegingen.
Datum van aanmelding
Datum van besluit 2013-10-29
Europese status (MSP) Nee
Documentatie
  Forum-Adviezen
  Advies aan beheerder
  Adoptieadviezen
  Leveranciers
  bijlagen:
  Copyright
  Door Forum Standaardisatie vrijgegeven onder Creative Commons zero