IT-functionaliteiten

Uit NORA Online
ISOR:IT-functionaliteiten
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo ISOR themaprincipes (vier hangsloten die in elkaar geklikt zitten met tekst ISOR Beveiliging Principe)

IT-diensten leveren functionaliteiten op basis van internet gerelateerde technologie. Voorbeelden van zulke diensten zijn: generieke diensten, zoals: applicatie diensten (SaaS), storagediensten, Cloud Virtual Private Server, infrastructuur, GPS-informatiedienst, maar ook specifieke diensten, zoals: GPS Douane-diensten. Deze clouddiensten kunnen ook aan dreigingen worden blootgesteld. Vandaar dat deze IT-diensten aan de vereiste beveiligingsaspecten zullen moeten voldoen.


Criterium

IT-functionaliteiten behoren te worden verleend vanuit een robuuste en beveiligde systeemketen van CSP naar CSC.

Doelstelling

Risico

Indeling binnen ISOR

Dit beveiligingsprincipe:

De ISOR-wiki bevat normenkaders waarin beveiligings- en privacyprincipes zijn beschreven. Deze themaprincipes zijn conform de SIVA-methode ingedeeld in drie aspecten:Beleid, Uitvoering of Control. Daarnaast zijn ze geordend in invalshoeken: Intentie, Functie, Gedrag, Structuur.

Grondslag

De grondslag voor dit principe is NEN-ISO/IEC 27002 , SoGP (Standard of Good Practice for Information Security) BC1.3, TM1.5

Onderliggende normen

IDConformiteitsindicatorStelling
CLD_B.07.01 IT-functionaliteiten

Voor de beveiliging van IT-functionaliteiten (verwerking, opslag, transport en opvraag van informatie) zijn beschikbaarheids-, integriteits- en vertrouwelijkheidsmaatregelen getroffen.

CLD_B.07.02 IT-functionaliteiten

Technische beveiligingsmaatregelen, in de vorm van sterke toegangsbeveiliging, encryptie en data-analyse methoden, zijn getroffen tegen bescherming van infrastructuur.

CLD_B.07.03 IT-functionaliteiten

De IT-infrastructuur wordt, om veilige clouddiensten te kunnen verlenen, continue bewaakt en beheerst ter bescherming tegen bedreigingen.

CLD_B.07.04 robuuste en beveiligde systeemketen

De infrastructuur wordt ingericht op basis van betrouwbare hardware- en software-componenten.

CLD_B.07.05 robuuste en beveiligde systeemketen

Er zijn gedocumenteerde standaarden en procedures om geavanceerde cyberaanvallen het hoofd te bieden.