Identificatie informatie-objecten

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken
"Relatie Afgeleid principe 16, realiseert Basisprincipe 2 en 8"
Dit Afgeleide Principe wordt herzien in het kader van Afgeleide Principes Revisited. Onder andere het Nationaal Archief, KING en ICTU hebben gewerkt aan een gedragen conceptversie (PDF, 813 kB) die AP16 en AP17 samenvoegt tot één nieuw principe.

Feedback op dit concept graag sturen naar Robert van Wessel nora@ictu.nl. Afhankelijk van de reacties volgt nog een nieuwe conceptversie of een formeel RFC naar de NORA Gebruikersraad.

 
Afgeleid principe.png
Afgeleide principes zijn principes die volgen uit de NORA-basisprincipes en die een verdere concretisering van die basisprincipes beogen.

Eigenschappen

IDAP16
StellingInformatieobjecten zijn uniek geïdentificeerd
RationaleVoor diensten die het resultaat zijn van samenwerking tussen dienstverleners, is het een vereiste dat eenduidig naar informatie-objecten kan worden verwezen. Daartoe moeten zij uniek geïdentificeerd zijn. Zo is duidelijk om welk informatie-objectEen op zichzelf staand geheel van gegevens met een eigen identiteit. Bijvoorbeeld: document, databasegegeven, emailbericht (met bijlagen), (zaak) dossier, internetsite (of een deel ervan),foto/afbeelding, geluidopname, wiki, blog enz. het gaat. Met de identificatieHet bekend maken van de identiteit van personen, organisaties of IT-voorzieningen. moet het mogelijk zijn om het informatie-objectEen op zichzelf staand geheel van gegevens met een eigen identiteit. Bijvoorbeeld: document, databasegegeven, emailbericht (met bijlagen), (zaak) dossier, internetsite (of een deel ervan),foto/afbeelding, geluidopname, wiki, blog enz., ook na verloop van tijd, terug te vinden of te reproduceren.
Implicaties
  • Betrokken dienstverleners gebruiken dezelfde identificatiemethode, bijvoorbeeld een Uniforme Resource Indicator (URI
  • informatie-objecten worden beheerd.
  • Bij gebundelde diensten maken dienstverleners afspraken over de informatieobjecten die hierin een rol spelen.
ClusterInformatie
ArchitectuurlaagTechnische architectuurEen beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen.
ArchitectuurdomeinGegevensopslag
ToepassingsgebiedGeneriek
Status actualiteitActueel
Prioriteit revisit9

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Identificatie informatie-objectenHeeft bron
Identificatie informatie-objectenRealiseert

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Relatie PRIV U.02-AP16 (Relatiebeschrijving)EindpuntIdentificatie informatie-objecten
Relatie PRIV U.02-AP16 (Relatiebeschrijving)Is gerelateerd aanIdentificatie informatie-objecten


Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Hulpmiddelen