MIM toegepast op Thesaurus Zorg en Welzijn

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken


Logo van het subthema gegevensmanagement,de tekst Gegevensmanagement met een serie nulletjes en eentjes die op verschillende manieren zijn gegroepeerd en gearceerd. Plus in de onderhoek het logo van Data op het web, een spinneweb met nulletjes en eentjes er in en de tekst Data op het web.

Onderdeel van Gegevensmanagement.
Status: 1.0 - eerste publieke versie
Auteurs: Marcia van Oploo, Martijn van Wisse, Jacob Molenaar

Feedback pagina: jacob@jacobmolenaar.nl

De Thesaurus Zorg en Welzijn van Stimulansz bevat meer dan 40.000 termen op het gebied van zorg en welzijn, in zowel vaktaal als de taal van de burger, voor metadatering in informatiesystemen, zoals systemen voor content- of document-managementsystemen, voor verbetering van de prestaties van zoekmachines door het meenemen van synoniemen in de zoekvraag en voor vastlegging van de terminologie. De thesaurus bevat ook hiërarchische relaties, synoniemen, zie ook-relaties en definities.

Wanneer we proberen de de Thesaurus Zorg en Welzijn te analyseren met behulp van het metamodel van het MIM, ontstaat het volgende beeld:

op de afbeelding is te zien dat Thesaurus Zorg en Welzijn bestaat uit het onderdeel 'Begrippen' met SKOKS-relaties en op de achtergrond zijn de onderdelen van het MIM te zien. In MIM-termen is het onderdeel Begrippen van Thesaurus Zorg en Welzijn dus een voorbeeld van een Begrippenmodel

De Thesaurus Zorg en Welzijn is geordend met behulp van ‘SKOS-achtige’ relaties (breder, smaller, verwant) en is daarmee in MIM-termen een voorbeeld van een begrippenmodel.