MeetUp Data juni 2023

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Contact
Marieke Vos, nora@ictu.nl
Iedereen die nog niet is uitgenodigd maar wel deel wil nemen kan zich opgeven via nora@ictu.nl
Status


Bijeenkomst op dinsdag 13 juni 2023, 15:00 - 17:00 uur, locatie: hybride, Scrumruimte ICTU (Wilhelmina van Pruisenweg 104 Den Haag) / MS Teams.
Doel: Effectiever werken aan je eigen overheids-initiatief (programma, werkgroep, netwerk) dat aan data raakt
Doelgroep: Architecten en andere professionals die inhoudelijk betrokken zijn bij initiatieven om de manier waarop overheden omgaan met Data te verbeteren. Programma's, werkgroepen, taskforces et cetera
Contactpersoon: Marieke Vos, nora@ictu.nl
Aanmelden: Iedereen die nog niet is uitgenodigd maar wel deel wil nemen kan zich opgeven via nora@ictu.nl.In alle hoeken en gaten van de (min of meer) digitale overheden wordt gewerkt aan manieren om data effectiever te gebruiken. En zoals altijd als er veel mensen tegelijk bezig zijn, is het niet altijd direct duidelijk hoe de taken verdeeld zijn en hoe het op elkaar aansluit: zetten we de beschikbare kennis en tijd efficiënt in door samen te werken, of doen we dubbel werk en blijven andere belangrijke zaken liggen?

Deze MeetUp is bedoeld om wat meer overzicht te krijgen wat er aan initiatieven bezig is of binnenkort gestart wordt, waar ze zich mee bezig houden en hoe ze zich inhoudelijk gezien tot elkaar verhouden. Aan het einde van de sessie kunnen we elkaar als het goed is makkelijker vinden, om feedback te krijgen op ons eigen werk of juist bij te dragen aan dat van de ander. En we weten hoe wat wij doen impact heeft op anderen, wat ons helpt te prioriteren.

Wat bedoelen we met initiatieven op het gebied van data?

Alle groepen binnen en tussen de Nederlandse overheden, die actief samen werken met als doel iets te verbeteren in de manier waarop overheidsorganisaties omgaan met data. Dat wil zeggen, iedereen die breder kijkt dan de uitdaging van de eigen organisatie, maar actief werkt aan beleid, architectuur, afspraken, oplossingen of informatieproducten met een bredere impact.

In grootte en ambitie lopen dit soort initiatieven sterk uiteen, van grote programma's als de Interbestuurlijke Data Strategie via expertgroepen en taskforces tot aan informele werkgroepjes en netwerken. En ook inhoudelijk zijn er grote verschillen, van datamanagement tot datascience en van het beschermen van gegevens tot het veilig delen en uitwisselen ervan.

Juist daarom is het goed om elkaar te treffen en aan te vullen.

Wie zoeken we als genodigden?

Elk initiatief wordt gevraagd om tenminste een afgevaardigde te sturen naar de MeetUp. Als je met meer mensen wilt komen ben je natuurlijk van harte welkom, met een maximum van 5 personen ter plaatse per initiatief (digitaal aansluiten kan wel). Dat om te voorkomen dat het gesprek ter plekke gedomineerd wordt door één groep.

Wat gaan we doen?

We gaan samen een Kaart maken van de initiatieven, welke onderwerpen deze raken, gelinkte informatieproducten en aanwezige personen. Dat doen we in eerste instantie in presentaties van de bij ons al bekende initiatieven, daarna openen we de vloer voor de andere aanwezige initiatieven. De Kaart wordt in een Miro-bord gevisualiseerd zodat we er zowel ter plekke als digitaal bij kunnen.