Meetup van de werkvloer tot de boardroom - hoe laat je je architectuur landen?

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
logo NORA Gebruikersweek

Bijeenkomst op donderdag 3 juni 2021, 12:00 - 12:30 uur, locatie: MS teams + optioneel Miro.
Doel: Bijpraten met andere architecten uit de publieke sector & je netwerk vergroten
Doelgroep: Architecten uit de publieke sector die proberen om publieke organisatie(s) onder architectuur te laten werken (business architecten, enterprise architecten, regie architecten, ketenarchitecten et cetera)
Contactpersoon: Marieke Vos, nora@ictu.nl .
Sfeerimpressie

In deze sessie begon het gesprek direct goed, zo goed zelfs dat niemand zin had om op te splitsen in kleinere groepjes. De deelnemers wisselden contactgegevens uit en bespraken onder andere:

  • Visualisatie als middel om gehoord te worden in de boardroom
  • Is een project de route van werkvloer naar boardroom?
  • Wat noem je architectuur en wanneer wordt het wat anders? Je kunt op zoveel verschillende niveaus aan het werk zijn..
  • In een grote organisatie specialiseer je eerder, heb je verschillende typen architecten en aanpalende beroepen die elk hun eigen rol hebben. In een kleinere organisatie komen die rollen bij elkaar in 'schapen met vijfhonderd poten.' Dat heeft nadelen, maar leert je wel de verbanden zien en slim hergebruiken van bestaande kennis en producten.

Oorspronkelijke beschrijving

Even uit lunchen met een oud-collega of iemand van je studie - wie mist het niet? NORA organiseert in de NORA Gebruikersweek een aantal digitale meetups rond lunchtijd, om kort even bij te praten of juist nieuwe mensen te ontmoeten.

Van de werkvloer tot de boardroom

Architecten komen in alle soorten en maten, met functietitels waarin het woord architect soms niet eens voorkomt. Deze meetup is bedoeld voor iedereen die zich architect voelt en zich dagelijks inspant om architectuur uit te dragen binnen organisaties die daar wellicht nog niet helemaal mee doordrenkt zijn.

Omdat je na alle vertaalslagen naar bestuurders, staffuncties en werkvloer wel eens in je 'eigen' taal wilt praten over je werk. Omdat je je wel eens een roepende in de woestijn voelt. En omdat de ander misschien wel wat kan leren van wat er bij jou goed gaat.

Opzet meetups

Bij elke meetup kom je binnen in een centrale MS Teams meeting. Na een korte inleiding gaan we zo snel mogelijk in kleine groepjes uiteen (daar hoef je als deelnemers niets voor te doen).

In de kleine groep staat het je vrij om overal over te praten, net als in een gewone netwerkbijeenkomst. Begin wel even met het uitwisselen van je (LinkedIn-) gegevens zodat je elkaar eventueel later terug kunt vinden om het gesprek voort te zetten!

Ongeveer halverwege de meetup sluiten de kleine groepjes en kom je automatisch weer terug in de grote bijeenkomst. Daar blijven we niet lang: als het goed is wordt je al snel in een nieuw willekeurig groepje geplaatst voor een nieuw gesprek.

Na de meetup: wat was te mooi of te belangrijk om in de kleine groep te blijven?

Soms hoor je in een netwerkgesprek iets dat te waardevol is om voor jezelf te houden: relevante informatie, een metafoor die je in je werk kunt gebruiken, een succesverhaal of juist een horrorverhaal waar ook anderen van kunnen leren.

Overkomt je dat in deze meetup, geef het dan terug aan onze architectuurcommunity!

Dat kan op drie manieren: Mondeling, in de chat of via Miro. Aan het einde van de sessie blijft de centrale meeting nog even open en blijft Marieke als community manager nog even beschikbaar voor vragen en opmerkingen in de chat. Daarnaast is er een gedeeld Mirobord voor de meetup, waar je de hele Gebruikersweek suggesties kunt plaatsen.