Modernisering Archiefwet

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springenEigenschappen

Publicatiedatum2021/11/18
OrganisatieOverheid
Externe verwijzinghttps://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/archieven/documenten/kamerstukken/2021/11/18/archiefwet-2021-wettekst-met-mvt
BeschrijvingVoorstel aan TK Archiefwet 2021 met toelichting
BrontypeKamerstuk
ToelichtingAanpassing van de Archiefwet die voorschrijft dat de overheid haar papieren en digitale informatie op een goede manier bewaart.

Modernisering (nieuwe) Archiefwet

De huidige Archiefwet is verouderd en minder goed toe te passen op digitale informatie. Iemand wil bijvoorbeeld in de toekomst digitale documenten bekijken die jaren oud zijn. Dit lijkt logisch, maar wie kan bijvoorbeeld dan nog zien wat er op een floppydisk staat?

Digitale informatie bewaren

Door de digitalisering belandt digitale informatie in sneltreinvaart op verschillende systemen, die bovendien snel verouderen. Het gevaar is dat informatie hierdoor in de toekomst niet of moeilijker te raadplegen is. Het kabinet moderniseert daarom de Archiefwet zodat ook digitale informatie goed bewaard blijft. En in de toekomst gelezen kan worden.

Informatie eerder naar nationaal archief of archiefdienst

Het kabinet wil dat overheden belangrijke informatie na 10 jaar overbrengen naar het Nationaal Archief of een lokale of regionale archiefdienst. Nu is dat nog 20 jaar. Archiefdiensten hebben experts en systemen om digitale bestanden eeuwig leesbaar en bruikbaar te houden. Door de informatie na 10 jaar naar een archiefdienst te sturen, is deze beter toegankelijk voor gebruikers. Zowel online als in de studiezaal. Ook is de meeste informatie bij archiefdiensten openbaar en voor iedereen in te zien. Sommige informatie kan nog wel een bepaalde tijd afgeschermd zijn of alleen onder voorwaarden in te zien. Maar dit is alleen bij belangrijke redenen, zoals privacy of staatsveiligheid. (bron: Rijksoverheid, Modernisering archiefwet).

Actuele informatie is te vinden in het kennisdossier over de nieuwe Archiefwet. Wil je mee-discussiëren over dit onderwerp, ga dan naar het Kennisplatform Informatierecht.

Algemene informatie over archivering is te vinden in de Regels voor archieven overheid.
Laag binnen vijflaagsmodel1
ContactpersoonTom Peelen
Status actualiteitConcept
Status toelichtingBehandeling door kamers loopt.

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Modernisering ArchiefwetIs gerelateerd aan

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt