Presentaties, impressie en vervolgstappen van NORA Gebruikersdag 29 mei 2018 gepubliceerd

Uit NORA Online
NORA Gebruikersdag 29 mei 2018
Ga naar: navigatie, zoeken

Presentaties, impressie en vervolgstappen van NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur Gebruikersdag 29 mei 2018 gepubliceerd

woensdag 20 juni 2018 -
logo NORA Gebruikersdag, de teksten NORA (blauw), Gebruikersdag (paars) en Nederlandse Overheid Referentie Architectuur (lichtblauw), voor een takje met daaraan puzzelstukjes in blauw en paars
Zo'n 80 deelnemers hadden zich ingeschreven voor de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur Gebruikersdag van 29 mei. Ondanks de warmte en dankzij de gastvrijheid van het Centraal Bureau voor de Statistiek was het een geslaagde dag met veel energie, inspiratie en nieuwe indrukken. Dank aan alle deelnemers, sprekers en ondersteuners: zonder jullie was het niet mogelijk geweest.

Natuurlijk laten we het als NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur team niet bij deze dag: de meeste themasessies leiden tot vervolgstappen in de doorontwikkeling van de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur. We hopen dat jullie ook in die vervolgstappen zo nu en dan mee willen denken, tegenlezen, en feedback geven. We zullen voor elk onderwerp in eerste instantie contact opnemen met de deelnemers van de sessie. Wil je meedenken over een onderwerp waar je niet fysiek bij kon zijn, meld je dan gerust bij!

Het verslag van de Gebruikersraad laat vanwege de drukte rond de Gebruikersdag nog even op zich wachten, maar het belangrijkste nieuws is dat we een nieuwe voorzitter hebben: Nadeem Taverne (CAK).

Inmiddels staat van alle themasessies al wel een korte impressie en een indicatie van het vervolg op de pagina:

Eind 2018 gaan we opnieuw een NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur Gebruikersdag organiseren, namelijk op donderdag 29 november. Weet je een goede locatie voor die dag, heb je een onderwerp voor een themasessie of wil je gewoon zeker zijn dat je de uitnodiging ontvangt, neem dan even contact op met NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur Beheer via nora@ictu.nl.

foto van een brede witte tafel, waarop een vlaggetjeslijn hangt in de huis-kleuren van NORA: lichtblauw, blauw, paars, donkerpaars en wit. Op de vlaggetjes staat afwisselend het logo van de Gebruikersdag, een tweetal Afgeleide Principes of het logo van de NORA Familie.
Foto van het spreekgestoelte in de grote zaal bij het CBS tijdens de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur Gebruikersdag

Zie voor meer nieuws de nieuwspagina.

Oorspronkelijke uitnodiging

Bekijk de originele uitnodiging (PDF, 420 kB) in pdf of hieronder:

Wat en wanneer?

Hierbij nodigen we je van harte uit voor de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur Gebruikersdag van 29 mei: een aantal inhoudelijke sessies rondom de vergadering van de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur Gebruikersraad. Het programma begint om 13.00 uur en vanaf 17.00 uur ronden we af met een netwerkborrel. We beginnen met een centrale aftrap, gevolgd door drie rondes van themasessies.

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie over alle sessies vind je hier op noraonline. Je kunt ook op de titel van een sessie klikken in deze uitnodiging. Kies per ronde één sessie en schrijf je in op de pagina van die sessie via Aanmelden. Je mag uiteraard ook maar aan één ronde deelnemen of een ronde overslaan.

Schrijf je je in voor ronde 1, dan rekenen we op je bij de opening. Sta je op de lijst voor ronde 3, dan rekenen we op je bij de borrel. Wil je daar van afwijken, neem dan even contact op via nora@ictu.nl.

Uiterste inschrijvingsdatum: 24 mei (voor 15.00 uur)

Voor wie?

NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur is van, voor en door alle professionals in de publieke sector die bezig zijn met architectuurEen beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen. (Enterprise / Business / InformatieBetekenisvolle gegevens. / Gegevens / ICT / enz.). De afspraken die we maken zijn bedoeld om digitale dienstverlening aan burgers en bedrijven mogelijk te maken en de kwaliteit er van te verbeteren.

En om zeker te zijn dat we de juiste afspraken maken hebben we veel input nodig: van experts op een bepaald gebied en van de mensen die er in de praktijk mee moeten werken. Vanuit beleid en uitvoering, ambtenaren en externen, generalisten en specialisten, vanuit alle bestuurslagen en alle domeinen.

Jullie kennis, ervaring, behoeften en vragen zijn de puzzelstukjes waarmee de architectuurEen beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen. voor de Nederlandse publieke sector groeit.

Waarom meedoen met NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur?

De themasessies zijn opgezet om je actief na te laten denken over je eigen praktijk en die te vergelijken met die van anderen. Door de aanwezigheid van experts en gebruikers is het een goede gelegenheid om bestaande kennis te verrijken en nieuwe inzichten op te doen.

Het is bovendien de beste manier om zeker te weten dat jouw perspectief en dat van je organisatie meegenomen wordt in de weergave van een bepaald thema in NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur. We kunnen voorbeelden, best practices en handreikingen zo inrichten dat jij en je collega’s er meerwaarde uit kunnen halen. En als dat uiteindelijk leidt tot bindende afspraken (NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur principes) zal dat je niet overvallen.

Waar?

CBS Den Haag: Henri Faasdreef 312, 2492 JP Den Haag. Vanaf Den Haag Centraal max 12 minuten via Tram 4 of Metro E. Plan direct je route op 9292.

NB: alleen toegang voor aangemelde bezoekers met geldig ID. Wie zich niet heeft aangemeld vóór 24 mei 15.00 uur komt het pand dus niet in!

Programma

13.00 uur: Opening

Opening door NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur projectleider Norbert Jansen. De zaal is open vanaf 12.30 uur (er is koffie en thee beschikbaar). Houd er rekening mee dat het controleren van identiteitsbewijzen bij binnenkomst even tijd in beslag kan nemen.

13.30 uur - 14.30 uur: Ronde 1 Themasessies

(Klik op de naam van de sessie voor de volledige beschrijving)

SessieDoel
Themasessie Handreiking Mobiele App 2.0Kennis delen over de Handreiking Mobiele App 2.0
Themasessie Hoe kunnen we onze gegevens vertrouwen?Een eerste voorstel maken voor kwaliteitscriteria voor gegevens
Themasessie Privacy in de Praktijk - ervaringen CBSKennis delen over het omgaan met de AVG en aan de hand van de casus CBS de behoefte aan use cases in NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur bepalen

14.45 uur - 15.45 uur: Ronde 2 Themasessies

(Klik op de naam van de sessie voor de volledige beschrijving)

SessieDoel
Themasessie Architectuur bij Toezicht en InspectiesKennismaken en inventarisatie van behoeften voor een Architectuurcommunity Toezicht
Themasessie Het ABC voor GegevenswoordenboekenAanzet geven voor een praktische handleiding hoe je gegevenswoordenboeken vindt en er mee werkt
Themasessie Van Procesgedreven naar DatacentrischErvaring delen over de transitie van een procesgedreven aanpak naar een data-centrische benadering waar het CBS midden in zit

16.00 uur - 17.00 uur: Ronde 3, Themasessie en Gebruikersraad

(Klik op de naam van de sessie voor de volledige beschrijving)

SessieDoel
NORA Gebruikersraad/2018-05-29Inhoudelijke besluitvorming, visievorming, knelpunten benoemen.
Themasessie architectuur en omgaan met standaardenLeren van de manieren waarop je standaarden een plek geeft in je architectuurEen beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen. en organisatie

17.00 uur Netwerkborrel

Iedereen die deelgenomen heeft aan (een onderdeel van) de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur Gebruikersdag is welkom om verder te praten met een drankje.