NORA Gebruikersweek 25 mei tot 4 juni 2021

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
logo NORA Gebruikersweek

Verslagen, sfeerimpressies en vervolgstappen[bewerken]

Winnaar Michiel Nederlof met zijn zelfgebouwde (Lego-)trofee van de NORA Kijkersvraag
logo van de strijd om de praatbokaal met daaronder de namen van de winnaars
Winnaars van de Praatbokaal: Ellen van der Steen, Max Boes en Michel de Boorder!

Ondanks een rug die het begaf, een lichte hersenschudding, ziekte en het vertrek van een dierbare collega, allemaal in ons kleine NORA-team, hebben we niet stil gezeten:

  • Alle sessies zijn inmiddels voorzien van een korte sfeerimpressie en alle presentaties et cetera zijn hieronder beschikbaar.
  • Er is een transcript gemaakt van de speech die Gerdine Keijzer-Baldé gaf bij de opening van de NORA Gebruikersweek.
  • De winnaars van de Kijkersvraag & de Praatbokaal hebben hun prijs ontvangen en de 'Strijd om de Praatbokaal' kun je bekijken via youtube!
  • Het Dienstverleningsconcept heeft alweer een paar nieuwe versies gehad op Miro, waarin de opmerkingen uit de sessie worden meegenomen.
  • Uit de Meetup Leerlingen en Gezellen is een nieuwe NORA & GEMMA-community aan het ontstaan voor beginnend overheidsarchitecten. Je kunt hier nog bij aansluiten als je max. 5 jaar ervaring hebt, de datumprikker is net de deur uit voor de eerste inventariserende sessie. Ook zoeken we nog ervaren architecten die beginnende collega's (incidenteel of structureel) op weg willen helpen!
  • Het Raamwerk gegevenskwaliteit heeft alweer wat updates gehad op noraonline, met name in de beschrijving van het raamwerk. En de volgende expertgroep-bijeenkomsten zijn ook al gepland, voor wie wil aansluiten.
  • De storytelling-workshop van Wendy Pragt krijgt een vervolg in het najaar. Wil je meedoen, meld je dan even via nora@ictu.nl, dan zoeken we met de deelnemers een goede datum.
  • De eerste stappen zijn gezet om de onderwerpen Zaakgericht Werken en Duurzame Toegankelijkheid verder te verbeteren in samenwerking tussen o.a. NORA en GEMMA.
  • De Expertgroep IAM heeft alweer een bijeenkomst gehad, (tijdelijk) onder leiding van Harro Kremer. Aansluiten bij de groep blijft mogelijk!

En natuurlijk zijn we ook bezig met een evaluatie van de week. Eén conclusie is al dat we te weinig capaciteit beschikbaar hadden om deze terugkoppeling snel te kunnen geven 😉. Het staat ook nog lang niet vast of we voor de volgende keer terug gaan naar een Gebruikersdag, losse sessies doen of de Gebruikersweek herhalen.

Heb je zelf ook suggesties, tips, op- of aanmerkingen, stuur ze naar nora@ictu.nl. Natuurlijk mag je ook al suggesties geven voor (type) sessies die we het komende jaar onder welke vlag dan ook kunnen organiseren. Samen met jullie en met veel interactie, want dat is in ieder geval wel goed bevallen!

Met vriendelijke groeten,

Marieke Vos & Wendy Pragt, Community managers NORA

Overzicht sessies & beschikbare presentaties[bewerken]

Alle sessies in het onderstaande overzicht zijn inmiddels voorzien van een kort of uitgebreider verslag / sfeerimpressie. Ook zijn waar van toepassing vervolgstappen benoemd: wat gebeurt er met hetgeen er in de sessie is verteld en/of opgehaald?

Klik op de sessienaam om naar dit verslag te gaan, waar ook presentaties van de se4ssie et cetera te vinden zijn.

Of klik rechtstreeks door naar de presentatie, uitgebreide transcript, opname die is gemaakt, blog bij de sessie, Miro-bord of mentimeterresultaten in de tweede kolom.

Sessie Presentatie / mentimeter
Oefensessie Miro gebruiken Nee
Start NORA Gebruikersweek mei 2021 Speech Gerdine Keijzer-Baldé, Mentimeterresultaten (PDF, 1,72 MB)
Het Nederlandse Dienstverleningsconcept Miro-bord Dienstverleningsconcept
Verhalen vertellen bij het kampvuur (startsessie) Nee
Presentatie ReadID in Expertgroep IAM presentatie (PDF, 1,92 MB)
Meetup Architecten met de voeten in de klei Nee
Bring Your Own PSA (sessie 1) Nee
Gemeenschappelijke Overheidsarchitectuur GDI (introductie en overzicht) presentatie (PDF, 1,99 MB)
Deep-Dive in de Gemeenschappelijke Overheidsarchitectuur (GO) presentatie (PDF, 3,12 MB)
Stand van zaken vernieuwing NORA architectuurprincipes presentatie (PDF, 514 kB)
Presentatie nieuwe versie Raamwerk Gegevenskwaliteit presentatie (PDF, 472 kB)
Bring Your Own PSA (sessie 2) Nee
Het zelf-likkende ijsje en andere metaforen die je niet meer uit je hoofd krijgt Blog zelf-likkende ijsje
Meetup Leerlingen en gezellen Nee
Erven bij leven - de NORA Familie deelt haar mooiste meubilair export Miro-bord (PDF, 472 kB), Presentatie Hoe krijg ik content op noraonline.nl? (PDF, 569 kB)
Meetup van de werkvloer tot de boardroom - hoe laat je je architectuur landen? Nee
Verhalen vertellen bij het kampvuur (slotsessie) Nee
Finale NORA Gebruikersweek mei 2021 presenteerde (PDF, 1,15 MB), youtube Strijd om de Praatbokaal

Oorspronkelijke beschrijving Gebruikersweek[bewerken]

We gaan wat nieuws doen dit jaar: een NORA Gebruikersweek. Onze vorige Gebruikersdag was online en qua deelnemersaantallen een groot succes. Maar we misten wel enorm de interactie van de fysieke bijeenkomsten, het samen praten en samen werken aan nieuwe inzichten. Nu we nog wel even thuis zitten kiezen we daarom voor een nieuwe vorm: losse, gevarieerde sessies waarin we volop interactie zoeken.

Basisinformatie:[bewerken]

25 mei - 4 juni 2021
Deelname is gratis, inschrijven is noodzakelijk: schrijf je in

Oorspronkelijke uitnodiging: in pdf format (PDF, 540 kB).

Thema: Samen[bewerken]

Theo Peters van de VNG gaf de NORA Familie als cadeautje voor ons 15 jarig bestaan een nieuw basisprincipe: Samen. Omdat we elkaar als architecten moeten steunen en versterken. Omdat we vaker over de grenzen heen moeten kijken en de handen ineen slaan met andere disciplines, andere organisaties, andere bestuurslagen. Omdat er in samenwerking mooie dingen ontstaan die we anders niet hadden bereikt. Maar ook omdat het soms best eenzaam is, architect zijn vanuit je eigen huiskamer. En dat vaak in een organisatie waar werken met architectuur nog lang niet vanzelfsprekend is. Laten we elkaar opzoeken, onze zorgen delen en onze successen vieren!

Interactie & online - hoe dan?[bewerken]

We hebben inmiddels ervaring met een variatie aan werkvormen en tools die interactie stimuleren en faciliteren. Per sessie staat aangegeven welke tools er gebruikt worden, deze zijn afgestemd op de vorm en doelen van de sessie. Ken je de tool nog niet, of heb je in het verleden moeite gehad met het gebruiken, kijk dan op Overzicht en uitleg gebruikte tools NORA Gebruikersweek voor uitleg en oefening.

1x inschrijven = toegang tot alle sessies[bewerken]

De inschrijving voor de Gebruikersweek loopt via pleio.nl. Je schrijft je in voor de hele week en krijgt alle informatie die je nodig hebt om deel te nemen aan de publieke sessies toegestuurd (uiterlijk 20 mei). Een aantal sessies is alleen toegankelijk voor een kleinere groep om genoeg interactie mogelijk te maken - schrijf je hiervoor in via de link op de sessiepagina.

Definitief programma[bewerken]

(Dit is een chronologische weergave van het programma, zie ook de thematische indeling in Samen werken & vieren, Samen delen, Samen komen & samen gaan.)

Datum“Datum <span style="font-size:small;">(Date)</span>” is een type en voorgedefinieerde eigenschap, geleverd door Semantic MediaWiki, om datumwaarden weer te geven.sessieDoelDoelgroep
25 mei 2021 11:00:00Oefensessie Miro gebruikenGenoeg vaardig worden met Miro om mee te kunnen doen aan de interactieve sessies van de Gebruikersweek die gebruik maken van de toolDeelnemers aan de Gebruikersweek die nog niet eerder met Miro werkten en niet zelfstandig uit de voeten kunnen met het Oefenbord Miro
25 mei 2021 12:30:00Start NORA Gebruikersweek mei 2021Feestelijk en inhoudelijk aftrappen van de NORA GebruikersweekIedereen die zich bezig houdt met architectuur in de publieke sector
25 mei 2021 14:00:00Het Nederlandse DienstverleningsconceptDeelnemers uitdagen om te kijken naar de basis van publieke dienstverlening: hoe is die georganiseerd en hoe zouden we dat moeten willen?Bestuurders, strategisch adviseurs, beleidsmedewerkers en lead- en enterprise-architecten
26 mei 2021 13:00:00Verhalen vertellen bij het kampvuur (startsessie)Een concrete anekdote die je wilt gebruiken in je werk uitbouwen tot een krachtig verhaal dat bij je publiek blijft hangen.Architecten uit de publieke sector
26 mei 2021 15:00:00Presentatie ReadID in Expertgroep IAMKennis maken met ReadID, een door Europa gecertificeerd identificatiemiddel.Geïnteresseerden in IAM + Expertgroep IAM
27 mei 2021 12:00:00Meetup Architecten met de voeten in de kleiBijpraten met andere architecten uit de publieke sector & je netwerk vergrotenArchitecten uit de publieke sector die werken in en rond projecten (solution architects, data architects, informatie architecten, project architecten et cetera)
27 mei 2021 14:00:00Bring Your Own PSA (sessie 1)Ervaren hoe een NORA review op een PSA werkt en wat de meerwaarde er van kan zijnOpdrachtgevers, Project- en Programmamanagers en Architecten
28 mei 2021 10:00:00Gemeenschappelijke Overheidsarchitectuur GDI (introductie en overzicht)Ontdek wat de Gemeenschappelijke Overheidsarchitectuur (GO) is en hoe GO zich verder gaat ontwikkelenBestuurders, Strategisch adviseurs, (Enterprise) Architecten
28 mei 2021 11:00:00Deep-Dive in de Gemeenschappelijke Overheidsarchitectuur (GO)Voldoende kennis opdoen van de Gemeenschappelijke Overheidsarchitectuur om de impact op je eigen werk te kunnen bepalen.Strategisch adviseurs, Architecten
31 mei 2021 15:00:00Stand van zaken vernieuwing NORA architectuurprincipesDelen van de huidige stand van zaken in de vernieuwing van de NORA Architectuurprincipes & feedback hierover verzamelenArchitecten en beheerders van architecturen
31 mei 2021 15:45:00Presentatie nieuwe versie Raamwerk GegevenskwaliteitDelen van de nieuwe versie van het Raamwerk Gegevenskwaliteit & verzamelen van voorbeelden en ervaringsverhalen om het raamwerk verder te verrijkenArchitecten en andere professionals die zich bezig houden met gegevensmanagement of gegevensuitwisseling
1 juni 2021 14:00:00Bring Your Own PSA (sessie 2)Ervaren hoe een NORA review op een PSA werkt en wat de meerwaarde er van kan zijnOpdrachtgevers, Project- en Programmamanagers en Architecten
1 juni 2021 16:00:00Het zelf-likkende ijsje en andere metaforen die je niet meer uit je hoofd krijgtJe laten inspireren door historische ervaringen op het snijvlak van architectuur en bestuurArchitecten, beleidsmedewerkers, bestuurders
2 juni 2021 12:00:00Meetup Leerlingen en gezellenSamen praten over het leerproces tot overheidsarchitect & het eigen leernetwerk vergrotenIedereen die minder dan 5 jaar overheidsarchitect is of het ergens de komende 5 jaar hoopt te worden.
2 juni 2021 14:00:00Erven bij leven - de NORA Familie deelt haar mooiste meubilairSamen kijken welke pareltjes er staan te verstoffen in de opslag bij NORA Familieleden, waar een ander nog een mooi plekje voor heeft.Architecten en beheerders van architecturen die bekend zijn met tenminste 1 architectuur in de NORA Familie.
3 juni 2021 12:00:00Meetup van de werkvloer tot de boardroom - hoe laat je je architectuur landen?Bijpraten met andere architecten uit de publieke sector & je netwerk vergrotenArchitecten uit de publieke sector die proberen om publieke organisatie(s) onder architectuur te laten werken (business architecten, enterprise architecten, regie architecten, ketenarchitecten et cetera)
3 juni 2021 13:00:00Verhalen vertellen bij het kampvuur (slotsessie)Een concrete anecdote die je wilt gebruiken in je werk uitbouwen tot een krachtig verhaal dat bij je publiek blijft hangenDeelnemers aan de startsessie Verhalen vertellen bij het kampvuur
4 juni 2021 13:00:00Finale NORA Gebruikersweek mei 2021Feestelijk en inhoudelijk afsluiten van de NORA GebruikersweekIedereen die deel genomen heeft aan een deel van de NORA Gebruikersweek