NORA marktpartijen/2012-11-26

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Bijeenkomst van Marktpartijen op maandag 26 november 2012. .

==


Afgelopen maandag 26 november 2012 stond tijdens de Leveranciersbijeenkomst de doorontwikkeling van de NORA (Nederlandse Overheid Referentie Architectuur) centraal. Ruim vijftig architecten, specialisten en projectleiders uit overheid en (ICT~)bedrijfsleven waren aanwezig. Dat leverde veel waardevolle input op. De betrokkenheid en de bereidheid een bijdrage te leveren bleek groot. Ook gaven leveranciers een aantal belangrijke aandachtspunten voor de doorontwikkeling mee.

Foto's van deze bijeenkomst zijn te vinden op Pleio.

Impressie leveranciersbijeenkomst NORA: “Dialoog overheid en markt weer geopend”[bewerken]

Gastheer Ron Roozendaal, lid van de NORA Architectuur Boarden portefeuillehouder Architectuur en Standaarden van het ICCIO, opende de bijeenkomst. “Na een tijd relatieve stilstand is er weer beweging gekomen. Graag betrekken we ook de markt daarbij, als gebruikers en ervaringsdeskundigen.” De NORA gaat er veel meer toe doen, verzekert Roozendaal: “Ze wordt normatiever en meer kaderstellend: de tijd van ‘winkelen’ in de NORA is dus voorbij. We gaan toe naar een situatie van 100 procent overerving. De besturing is bovendien naar een hoger niveau getrokken.”

De actualiteit maakt NORA meer van belang, ziet Roozendaal: “Het regeerakkoord gaat verder met decentralisatie. Zo gaan delen van de AWBZ naar de gemeenten. Dat betekent dat werelden moeten worden verbonden.” In de toekomst ziet Roozendaal de andere referentiearchitecturen verdwijnen. Naast de NORA zijn alleen nog concernarchitecturen nodig. Hij verwijst in dit verband naar de Enterprise Architectuur Rijksdienst – de I-Atlas.

De presentatie van Ron Roozendaal (PDF)

Gebruikers aan het roer[bewerken]

Projectleider Cor Franke vertelt meer over de aanleiding en de aanpak van de doorontwikkeling. “De Manifestgroep -de uitvoeringsorganisaties- kwam met de suggestie voor doorontwikkeling. Ze vonden de NORA te weinig concreet en hadden dringend behoefte aan aanvullingen.” Dat is door het ministerie van BZK opgepakt. De doorontwikkeling van de NORA krijgt vorm in drie katernen: verbinden, beveiliging en ketenbesturing. Kern van de aanpak: “Doe het zelf en werk samen. De doorontwikkeling wordt niet meer gedaan door externen, maar met eigen mensen. De gebruikers staan aan het roer. Ze ontwikkelen de katernen  en hebben een rol in de governance. De doorontwikkeling is geborgd doordat BZK een meerjarig budget heeft afgegeven.”

De Architectuurboard blijkt een betrokken en ook kritische opdrachtgever, merkt Franke. Hij geeft een voorbeeld. “Bij het katern beveiliging kwam de Baseline Informatiebeveiliging voor de Rijksoverheid te sprake. De Architectuurboard wil deze Rijksbaseline verbreden naar de overheid als geheel.” De doorontwikkeling is inmiddels aardig op de rit: De gewenste inhoud van de katernen is vastgesteld door de Gebruikersraad en Architectuur Board. De ontwikkeling ervan is nu gestart. Het concept katern ketenbesturing ligt in november voor bespreking voor, verbinden en beveiliging volgen nog voor de zomer.

De presentatie van Cor Franke (PDF)

En dan naar het doel van deze bijeenkomst: wat betekent de doorontwikkeling voor leveranciers? Franke legt uit. “Als de NORA normatief wordt, moeten alle aanbestedingen NORA-conform zijn. Niet NORA-conforme oplossingen worden dus niet meer gebruikt binnen de publieke sector. In deze bijeenkomst praten we graag met u over de volgende vragen:  Wat heeft u als leveranciers nodig om met het NORA-kader om te gaan? Hoe kunt en wilt u zelf bijdragen aan de doorontwikkeling? En: hoe kunnen we de samenwerking met leveranciers in de doorontwikkeling op meer structurele wijze invulling geven?” Deze drie vragen werden beantwoord in drie werkgroepen.

Toepasbaarheid[bewerken]

In de drie werkgroepen vlogen ideeën, ervaringen en meningen over tafel. Dikwijls was de inbreng kritisch opbouwend, zoals de breed gedeelde opvatting dat er meer aandacht nodig is voor de toepasbaarheid. Handvatten voor het gebruik worden gemist door de leveranciers. Ook de uitwerking van het ‘normatieve karakter’ behoeft aandacht, vinden de aanwezigen: hoe verwerk je bijvoorbeeld NORA in een aanbesteding? En: hoe zorg je dat de eis NORA- conform in aanbestedingen juridisch houdbaar is? Omdat gekozen is voor een ‘organische groei, wordt ook aandacht gevraagd voor de beheerkant. Waar moet je dan vanuit gaan, hoe werkt het bijvoorbeeld als tijdens een project wordt overgegaan op een nieuwe versie?

Meerwaarde voor leveranciers[bewerken]

Leveranciers kunnen vanuit de eigen ervaringen met de NORA veel tips en adviezen geven om de NORA en de implementatie ervan binnen de overheid te verbeteren. Eén advies is om de context meer inzichtelijk te maken bijvoorbeeld door visualisatie. Zo kan in projecten bijvoorbeeld bij gemeenten duidelijker kan worden gemaakt wat de rol van het project in de context van het geheel en dus de NORA is.

Bij de implementatie is de ervaring van de deelnemers dat (bestuurlijke) opdrachtgevers niet altijd warm lopen voor de NORA en de benodigde kennis daarover binnen de overheid soms ontbreekt. Leveranciers bleken zeer bereid daar een bijdrage aan leveren en dat doen ze ook al in de praktijk. Belangrijk aandachtpunt is dat ‘NORA-compliant’ zijn voor leveranciers nog geen zichtbare meerwaarde oplevert. “Het mag geen business as usual meer zijn: de NORA moet stevig neergezet worden.” Certificering van bedrijven, toetsing van projecten en een keurmerk ‘NORA-Waardig’ zijn mogelijke manieren daarvoor.

Samenwerking[bewerken]

In de doorontwikkeling wordt met leveranciers een meer structurele vorm van samenwerking gezocht. Wensen daarvoor vanuit de leveranciers waren meer diversificering bij dit soort bijeenkomsten, omdat kennisleveranciers weer andere behoeften en input hebben dan bijvoorbeeld software leveranciers. Structureel samenwerken is prima, maar leveranciers willen allen bij elkaar komen als er daadwerkelijk iets te bespreken is.

Alle inbreng in de sessies is verzameld in long- en shortlists per werkgroep, en is beschikbaar op NORAonline.nl (bovenaan deze pagina).

Vervolg[bewerken]

De dialoog is weer geopend en de wens daar vervolg aan te geven werd breed gedeeld. Op basis van de gegeven input volgt nog een voorstel vanuit de projectgroep Doorontwikkeling NORA. Roozendaal dankt de deelnemers voor hun bijdrage. Hij sloot de bijeenkomst af door een schets van het bredere perspectief: “De NORA is een stukje van een grotere ontwikkeling naar een iOverheid. Dat kunnen we alleen realiseren met een markt die weet waarom we het doen en hoe we dingen gaan doen.”. Maar, waarschuwt hij, dat zal ook betekenen dat de overheid meer gaat hergebruiken. “Wat we doen wordt klein en gewoon, in plaats van groot en bijzonder. We gaan dus veel meer van elkaar overnemen.” .

De aanwezigen waren positief over de bijeenkomst, bleek uit de reacties: “We willen voldoen aan de eisen die de overheid stelt, en onze kennis en ervaringen uit projecten inbrengen voor verbetering. Ik hoop dat de volgende bijeenkomst draait om een concrete vraag, zodat we gerichte inbreng kunnen leveren.”, “Het is nu goed om met verschillende belangen en inbreng bij elkaar te zitten.”, “Goed te zien dat er weer een stevige impuls aan NORA wordt gegeven.”.