noraonline.nl op 30 augustus verminderd bereikbaar ivm technische update

Uit NORA Online
Noraonline.nl op 30 augustus verminderd bereikbaar ivm technische update
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo van mediawiki, een gele bloem tussen blauwe dubbele vierkante haken met daaronder de tekst Mediawiki
Logo van semantic mediawiki, een bloem met een geel hart en blauwe aan elkaar gelinkte bollen als bloemblaadjes met op de achtergronden meer bloemharten/zonnen. Onder de bloem de letters SMW en daar weer onder een blauw kader met Semantic MediaWiki.


noraonline.nl op 30 augustus verminderd bereikbaar ivm technische update[bewerken]

donderdag 29 augustus 2019 - Op 30 augustus migreert de content van noraonline.nl naar een nieuwere versie van de onderliggende platforms Mediawiki en Semantic Mediawiki. Tijdens de daadwerkelijke migratie is de website kort onbereikbaar, waarschijnlijk is dat in de avond.

Om te voorkomen dat wijzigingen die net daarvoor aangebracht zijn verloren gaan, stellen we een freezeperiode in vanaf 08.00 uur 's ochtends. De freezeperiode eindigt met het publiceren van een nieuwsbericht op noraonline en twitter @NORArchitectuur dat de update succesvol is afgerond, waarschijnlijk die nacht of zaterdagochtend.

Wat verandert er door deze update?

Inhoudelijk verandert er niets en ook de structuur van de wiki blijft hetzelfde. De meeste bezoekers zullen dan ook weinig merken van de wijziging, behalve wat visuele verschillen in lettertypes en menu's. Doordat het lettertype iets groter is kunnen kaders wat verschuiven - zie je iets dat er raar uitziet, meld het dan even via nora@ictu.nl.

Gebruikers met een account gaan een aantal verbeteringen en wijzigingen merken: bestaande functionaliteit is op andere plekken terug te vinden en achter de schermen is het een en ander verbeterd wat betreft toegankelijkheid, performance en responsiviteit. Daarnaast werkt het aanmaken en tonen van nieuwe versies nu op dezelfde manier als bij wikipedia, waardoor je een extra handeling moet verrichten om een nieuwe versie onzichtbaar te maken (zie Instructie concepten maken voor pagina's). Alle wijzigingen zijn terug te vinden in het vorige nieuwsbericht over deze update: Er staat een technische update van noraonline gepland in de laatste week van augustus 2019.

Het wordt makkelijker om een notificatie te krijgen bij wijzigingen aan een specifieke pagina

screenshot van het bovenste deel van de wiki noraonline, uitgegrijsd op een ovaal na om de drie tabbladen met een sterretje, de tekst Tools en de tekst Meer. Onder het sterretje de tooltip tekst 'Deze pagina aan mijn volglijst toevoegen (Alt-Shift-W)'.

Als je op de hoogte wilt blijven van wijzigingen aan één of meer pagina's kun je dat straks nog makkelijker regelen:

  1. Maak een account aan of log in met je bestaande account
  2. Ga naar de pagina die je wilt volgen en klik boven in beeld op het gele sterretje (links van het zoekveld, tussen de tabbladen Geschiedenis weergeven en Tools). Het sterretje verandert nu van kleur en er verschijnt een mededeling dat de pagina op de volglijst is geplaatst.
  3. Zodra er een nieuwe versie van de pagina is krijg je een mailtje op het mailadres dat bij je account hoort.

Dat is anders dan vóór de upgrade, toen de optie mail-notificatie standaard uit stond en je in een uitrolmenu de optie 'deze pagina volgen' moest zoeken.

Wil je geen mailtjes (meer), of wil je je mailadres aanpassen? Dat kan via de optie Speciaal:Voorkeuren (boven het zoekveld als je ingelogd bent). Je kunt je volglijst te allen tijde inzien en aanpassen via de optie Speciaal:Volglijst (boven het zoekveld). Elke pagina die jij aanpast of aanmaakt komt automatisch op je volglijst te staan.

Zie voor meer nieuws de nieuwspagina.