OAuth

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Onderdeel van
Lijsten & Verwijzingen
Contact
NORA Beheer
nora@ictu.nl
Status
Actueel
Status is afgeleid van Status bij Forum Standaardisatie (Aanbevolen
Naam
OAuth
ID
Type

Standaard

Wijzigingsdatum
Deze informatie is (deels) overgenomen van forumstandaardisatie.nl.
Schaduwkopie: OAuth


  • Nut: Met OAuth 2.0 kunnen gebruikers of organisaties een programma of website toegang geven tot specifieke (privé)gegevens, die opgeslagen zijn op een ander systeem, zonder hun gebruikersnaam en wachtwoord uit handen te geven. OAuth 2.0 wordt als standaard vaak gebruikt voor de autorisatie van gebruikers op mobiele telefoons, tablets, wearables en internet of things apparaten. Een bekend voorbeeld is de mogelijkheid om bij een bepaalde onlinedienst in te loggen gebruikmakend van een Google- of Facebook-account.
  • Werking: OAuth 2.0 is een autorisatiestandaard voor met web gebaseerde applicaties die gegevens uitwisselen met behulp van API’s. OAuth 2.0 maakt gebruik van 'tokens' waardoor vertrouwelijke gegevens als een gebruikersnaam of wachtwoord niet afgegeven hoeven te worden. Elk token geeft slechts toegang tot specifieke gegevens van één website voor een bepaalde duur.

OAuth 2.0 is een generieke standaard die meestal nog profielen (aanvullende afspraken) vereist voor toepassing in specifieke domeinen.


Waar toepasbaar

  • Functioneel toepassingsgebied:
  • Organisatorisch werkingsgebied:

Meer informatie

Realiseert

Lijst Open Standaarden - Aanbevolen