OIDC (OpenID Connect)

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken



Standaard.png
Naam: OIDC (OpenID Connect)

ID: OIDC

Type: Standaard
Versie: 1.0

Deze informatie is (deels) overgenomen van forumstandaardisatie.nl.
Schaduwkopie: FS:OIDC

Status actualiteit: Actueel [1]

Authenticatie
OIDC bouwt voort op OAuth 2.0. Het maakt het mogelijk om andere authenticatievoorzieningen middels een routeringsvoorziening te ontsluiten. Bovendien geeft het de mogelijkheid om meerdere attributen of andere type identifiers mee te geven., OpenID Connect (OIDC) is een open en gedistribueerde manier om één authenticatiedienst naar keuze te kunnen hergebruiken bij meerdere (semi-)overheidsdienstverleners, bij gebruik vanuit onder andere webapplicaties en mobiele apps. Belangrijkste redenen om op OIDC in te zetten is de actieve ontwikkelingen en de mobile-first strategie ondersteuning van digitale overheidsdiensten.


  • Nut: OpenID Connect (OIDC) is een open en gedistribueerde manier om één authenticatiedienst naar keuze te kunnen hergebruiken bij meerdere (semi-)overheidsdienstverleners, bij gebruik vanuit onder andere webapplicaties en mobiele apps. Belangrijkste redenen om op OIDC in te zetten is de actieve ontwikkelingen en de mobile-first strategie ondersteuning van digitale overheidsdiensten.



Waar toepasbaar

  • Functioneel toepassingsgebied: OpenID Connect (OIDC) kan toegepast worden bij het beschikbaar stellen van federatieve authenticatiediensten.
  • Organisatorisch werkingsgebied: Overheden (Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen) en instellingen uit de publieke sector.

Meer informatie

Gerelateerd

SAML (Security Assertion Markup Language), SAML, OAuth, OAuth

Realiseert

Lijst Open Standaarden - Aanbevolen

  1. Afgeleid van Status bij Forum Standaardisatie: (Aanbevolen)