Onderzoek toepassing van NORA Principes breder uitgezet

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springenOnderzoek toepassing van NORA Principes breder uitgezet[bewerken]

donderdag 10 januari 2019 - In opdracht van de NORA gebruikersraad zijn Martin van den Berg (DNB) en Robert van Wessel (ICTU) gestart met een onderzoek naar de toepassing van de NORA principes.

Doel

Het doel van dit onderzoek is om de praktische bruikbaarheid van de basis- en afgeleide-principes te vergroten en om ‘good practises’ over de toepassing van deze principes te achterhalen. Zodoende kunnen we verbeteringen doorvoeren op die gebieden.

In de afgelopen twee jaar zijn al specifiek een drietal principes onder handen genomen (Identificatie informatie-objecten, Informatie-objecten systematisch beschreven en Perspectief gebruiker) en zijn de Informatiebeveiligingsprincipes geactualiseerd (Onweerlegbaarheid (principe), Beschikbaarheid, Integriteit, Vertrouwelijkheid (principe), Controleerbaarheid). Nu kijken we ook naar compleetheid en andere kwaliteitsaspecten van de NORA principes op verzoek van een aantal NORA gebruikers.

Werkwijze

We maken graag gebruik van kennis uit de NORA community. Daartoe hebben we in december zo’n 50-tal actieve NORA gebruikers benaderd met een online vragenlijst waar ze hun ideeën en verbetersuggesties in kwijt konden. Nu wordt deze vragenlijst ook opengezet voor de gehele NORA community en andere geïnteresseerden in de digitale architectuur van de Nederlandse overheid. Er komen vragen aan de orde als:

  • Op wat voor manier maak je momenteel gebruik van de NORA principes?
  • Hoe ervaar je de bruikbaarheid van de NORA principes binnen je organisatie en wat zou je eraan willen verbeteren?
  • Welke belangrijke onderwerpen ontbreken momenteel in de NORA principes?

Meedoen aan het onderzoek

Je kunt meedoen aan het onderzoek via deze link: https://ictu-onderzoek.datacoll.nl/plbxuutgyg?l=nl. Je mag de link en de oproep mee te doen ook verder verspreiden via mail of social media. De doelgroep is iedereen die zich bezig houdt met architectuur in of voor de publieke sector.

Natuurlijk is er een privacyverklaring die aangeeft wat we wel en niet met de ingevulde informatie doen.

Heb je nog vragen, stuur dan even een berichtje naar robert.van.wessel@ictu.nl.

Zie voor meer nieuws de nieuwspagina.