Onderzoek toepassing van NORA Principes breder uitgezet

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken

Onderzoek toepassing van NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur Principes breder uitgezet

donderdag 10 januari 2019 - In opdracht van de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur gebruikersraad zijn Martin van den Berg (DNB) en Robert van Wessel (ICTU) gestart met een onderzoek naar de toepassing van de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur principes.

Doel

Het doel van dit onderzoek is om de praktische bruikbaarheid van de basis- en afgeleide-principes te vergroten en om ‘good practises’ over de toepassing van deze principes te achterhalen. Zodoende kunnen we verbeteringen doorvoeren op die gebieden.

In de afgelopen twee jaar zijn al specifiek een drietal principes onder handen genomen (AP16, AP17 en AP19) en zijn de Informatiebeveiligingsprincipes geactualiseerd (AP40, AP41, AP42, AP43, AP44). Nu kijken we ook naar compleetheid en andere kwaliteitsaspecten van de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur principes op verzoek van een aantal NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur gebruikers.

Werkwijze

We maken graag gebruik van kennis uit de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur community. Daartoe hebben we in december zo’n 50-tal actieve NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur gebruikers benaderd met een online vragenlijst waar ze hun ideeën en verbetersuggesties in kwijt konden. Nu wordt deze vragenlijst ook opengezet voor de gehele NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur community en andere geïnteresseerden in de digitale architectuurEen beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen. van de Nederlandse overheid. Er komen vragen aan de orde als:

  • Op wat voor manier maak je momenteel gebruik van de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur principes?
  • Hoe ervaar je de bruikbaarheid van de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur principes binnen je organisatie en wat zou je eraan willen verbeteren?
  • Welke belangrijke onderwerpen ontbreken momenteel in de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur principes?

Meedoen aan het onderzoek

Je kunt meedoen aan het onderzoek via deze link: https://ictu-onderzoek.datacoll.nl/plbxuutgyg?l=nl. Je mag de link en de oproep mee te doen ook verder verspreiden via mail of social media. De doelgroep is iedereen die zich bezig houdt met architectuurEen beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen. in of voor de publieke sector.

Natuurlijk is er een privacyverklaring die aangeeft wat we wel en niet met de ingevulde informatie doen.

Heb je nog vragen, stuur dan even een berichtje naar robert.van.wessel@ictu.nl.

Zie voor meer nieuws de nieuwspagina.