Open Huis van de Architectuur juni 2024 over Toegang en de EDI

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springenOpen Huis van de Architectuur juni 2024 over Toegang en de EDI[bewerken]

donderdag 30 mei 2024 - Woensdag 5 juni a.s. organiseert NORA Beheer voor de 5e keer een Open Huis van de Architectuur. Een dag waarop NORA de deur open zet voor architecten vanuit de gehele overheid om elkaar te ontmoeten, samen te werken en kennis uit te wisselen.

Tussen 9-12 uur bieden we je de mogelijkheid om een werkplek bij ICTU te gebruiken. Hier kun je je eigen werkzaamheden doen of vast bijpraten met architecten uit andere organisaties.

Om 12 uur kun je gebruik maken van een gezamenlijke lunch en

van 13.30-15.30 uur is er een (hybride) kennissessie. Dit keer staat die helemaal in het teken van Toegang en de Nederlandse invulling van de Europese Digital Identity Wallets, waarmee je als burger straks niet alleen bij overheden maar ook bij private dienstverleners zoals bol.com of je bank terecht kan.

Danny Greefhorst neemt ons mee door de concept Domeinarchitectuur Toegang waar hij samen met de interbestuurlijke GDI Werkgroep Toegang aan werkt. Ook legt hij de principes aan ons voor om feedback op te halen.

Sheila Ghosh (ICTU/BZK) en Michel de Winter (RvIG) vertellen vanuit het Programma EDI Stelsel over de ontwikkeling van het Nederlandse EDI Stelsel en de publieke ID-Wallet. (Lees actuele ontwikkelingen op de website). Zij staan kort stil bij wat dit inhoudt voor publieke en private partijen. In het werkdeel gaan wij het hebben over hoe wij onze rol als architecten kunnen inzetten om deze ontwikkelingen verder te brengen. Ze vragen ons ook om mee te denken over de afspraken, standaarden en voorzieningen die nodig zijn om de ID-Wallet te implementeren. Ook staan we specifiek stil bij het Relying Party Register dat nodig is.

De eIDAS Verordening bevat wettelijke verplichtingen maar biedt ook kansen en dan is het wel zo fijn als we daar als architecten op voorbereid zijn en het meeste weten te maken van 'onze' Nederlandse publieke ID-Wallet en het EDI Stelsel dat de verschillende partijen ondersteunt.

Sheila's collega Jaap van der Marel neemt een aantal demo-telefoons mee, waar de huidige versie van de Wallet op draait. Het is nog even de vraag hoeveel we ook online kunnen laten zien, maar een tipje van de sluier kunnen we in ieder geval oplichten: desnoods richten we een camera op het device.

We sluiten de dag af (15.30-17.00 uur) met een high tea om bij en na te praten.

Ben jij erbij? Geef je dan op via nora@ictu.nl. Graag tot dan!

Zie voor meer nieuws de nieuwspagina.