Open Huis van de Architectuur maart 2024

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Bijeenkomst van NORA Open Huis van de Architectuur op dinsdag 5 maart 2024, 09.00-17.00 uur, locatie: hybride, ICTU en online (Teams).
Doel: kennismaken, sparren, kennis delen, ervaringen vergelijken, samenwerken
Doelgroep: Architecten in de publieke sector
Aanmelden: Directe link naar de online Kennissessie in MS Teams Deelname bij ICTU / Deelname online.

Overheidsarchitectuur is een vak en dat vak leer je niet in je eentje: je hebt collega’s nodig om mee te sparren, kennis te delen, ervaringen te vergelijken en je toolbox te vullen. Voor iedereen die die collega’s ook buiten de eigen organisatie zoekt willen we bij NORA een ontmoetingsplek creëren. Daarom organiseren we elk kwartaal een NORA Open Huis van de Architectuur bij ICTU (Den Haag, Laan van NOI).

In de ochtend waren er 18 mensen aanwezig op een werkplek. Er ontstonden spontane gesprekken en er werden afspraken gemaakt om later verder te spreken. Na een gezamenlijke lunch met 31 mensen was er een kennissessie over metadata waar 81 mensen bij aanwezig waren (35 fysiek en 46 online).

Het onderwerp voor de Kennissessie van maart was metadata. Sprekers waren Arjen Santema (Expertgroep Gegevensmanagement; Kadaster). Hij schetste de grote lijn waarom we dit doen / aan welke toekomst we samen werken. Vervolgens ging André van Brussel (Federatief Datastelsel (FDS); ICTU) in op wat er speelt bij het FDS en hoe dat de architect gaat raken. Marco Aarts (Werkgroep Metadata Overheid; ICTU) vertelde waaraan de ‘werkgroep metadata overheid’ het afgelopen jaar heeft gewerkt en wat er dit jaar op de planning staat. Dat betreft onder andere het inrichten van het ‘stelsel van metadata standaarden’. Tot slot stelde Danny Greefhorst (GDI) dat we nu de architectuur rond metadata ontwerpen. Hij stelde de vraag hoe je daar vanuit je eigen context tegenaan kijkt. Na een korte pauze begeleidde Danny Greefhorst (GDI) een workshop waarin we samen aan de slag gingen met architectuurprincipes rondom metadata. Presentatie kennissessie metadata (PDF, 2,26 MB)

Ter afsluiting van een mooie dag spraken we na en verder met elkaar tijdens een high tea.

Vind jij het ook leuk er eens bij te zijn? Op woensdag 5 juni is de volgende!