Overleg:Introductietekst Basisconcept van Dienstverlening

Uit NORA Online
(Doorverwezen vanaf Overleg:Introductietekst Basisconcept van Dienstverlening)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

M.M.Vos (overleg) 11 aug 2023 12:19 (CEST) Ik heb tussen Probleemstelling en Uitgangspunten een stukje tekst geplaatst die afkomstig is van de oude pagina Dienstverleningsconcept, die direct volgde op Evaluaties van misstanden zijn de aanleiding voor het Basisconcept van Dienstverlening, maar niet past bij deze pagina. Die tekst moet eigenlijk ook nog ergens elders een plaatsje krijgen. Het gaat om:

Verhouding tussen Dienstverlening, Basisconcept en Visie op Dienstverlening[bewerken]

Het gaat hierbij dus om het duidelijk maken van de dienstverlening van de Nederlandse overheid:

  • Wat in NL is afgesproken over (de toekomst van) de dienstverlening van de overheid in onze samenleving. Dat is de Visie op dienstverlening. Het is strategisch van aard en geeft richting. Dit beoogt dat de overheid de goede dingen doet, in termen van maatschappelijke effecten (“outcome”).
  • Wat de structuur is die achter de dienstverlening van de overheid schuil gaat. Dat is het Basisconcept van Dienstverlening. Het is tactisch van aard en gaat over de inrichting. Dit beoogt dat de overheid het vermogen heeft (de capability) om de dienstverlening te bepalen, uit te voeren, bij te sturen en continu te verbeteren.
  • Hoe de dienstverlening feitelijk wordt geleverd en door burgers en bedrijven wordt ervaren. Dat is de Dienstverlening zelf. Het is operationeel van aard en gaat over de verrichting. Dit beoogt dat de overheid de dingen goed doet, in termen van verwachte kwaliteit en efficiëntie (“output”).