Parabel Oppervlakkige issues en diepere oorzaken

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

(G)een probleem

Zwart-wit foto van een scheefgezakt huis

Stel je een gezin voor dat al jaren in een huis woont dat ze leuk hebben ingericht. Het is een gezellige mix van antieke erfstukken, dertien-in-een-dozijn meubels van bekende winkelketens, moderne apparatuur en een paar bijzondere stukken die speciaal voor hen zijn gemaakt.

Het gezin woont er prettig, maar er zijn dagelijks kleine frustraties: de plintjes zitten niet vast, een kastdeur gaat niet lekker open, pennen rollen regelmatig onder het ladekastje van het bureau, de koelkast maakt meer lawaai dan zou moeten, er blijft water staan op het aanrecht en een schilderij dat voor de scheur in het behang hangt moet telkens recht gehangen worden. Niets om je zorgen te maken, toch?

Tot op een dag een van de kinderen in de eigen slaapkamer hard tegen de kast oploopt en de kast stuk is. Moeder en kind halen de kast naar voren om de schade goed te bekijken en er blijkt een donkere vlek achter de kast te zitten. Schimmel, zegt de vakman. En wel van het type dat de verergering in astmaklachten van de kleine zou kunnen verklaren. Bij het onderzoek waar de schimmel vandaan komt valt de volgende klap: er zit vocht en schimmel in de hele muur aan de westkant van het huis. De dakspanten blijken niet goed op elkaar aan te sluiten, met lekkage tot gevolg, die jaren ongestoord de muur heeft aangetast.

Tijd voor daadkracht, maar wat eerst te doen, de schimmel verwijderen en de muur aanpakken, of wachten tot het dak is gerepareerd?

Als een legertje vakmensen weer de deur uit is voor het weekend doet de oudste zoon verwoede pogingen om het kliklaminaat dat voor het onderzoek is verwijderd weer terug te leggen, zodat zijn slaapkamer er nog een beetje gezellig uit ziet. Zijn vriendinnetje ziet hem bezig, kijkt eens om zich heen en maakt de opmerking die hun leven nog verder op de kop gaat zetten: ‘Staat jullie hele huis nou scheef?’

Dat is het moment dat je eens goed naar de fundering gaat kijken, nietwaar? Het wordt tijd om dat ook te doen bij de Nederlandse Overheidsdienstverlening!