Portaal met alle API's in publieke sector in aanbouw

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

BZK en VNG werken aan een portaal met alle API's van organisaties met een publieke taak

dinsdag 30 april 2019 - BZK en VNG Realisatie werken aan developer.overheid.nl: een portaal met API’s van organisaties met een publieke taak. Zij nodigen iedereen die API’s publiceert of (overheids-)API’s kent om deze aan te melden op de testomgeving van het portaal.

test.developer.overheid.nl

Wat is developer.overheid.nl?

Ter ondersteuning van de ontwikkeling en het gebruik van API’s door de Nederlandse overheid bouwen BZK en VNG Realisatie een API portaal. Deze website willen we gebruiken om binnen en buiten de overheid aandacht te vragen voor API’s van de overheid en publieke organisaties èn natuurlijk om het gebruik van die API’s te stimuleren. Het NLX team van VNG Realisatie bouwt op dit moment het proof of concept van developer.overheid.nl. De eerste versie van de site presenteren we op de The Next Web Conference; de grootste startup- en ontwikkelaarsconferentie van Nederland.

Waarom een ontwikkelaarsportaal?

Elke organisatie die API’s aanbiedt wil dat programmeurs er mee aan de slag gaan. Dat kunnen de programmeurs zijn van de eigen organisatie, programmeurs van buiten de organisatie, of allebei. In alle gevallen zal de aanbiedende organisatie de API’s bekend moeten maken, en uitleg en ondersteuning moeten bieden. Developer.overheid.nl wil dit ondersteunen.

Het doel van een ontwikkelaarsportaal is:

  • om te laten zien welke API’s een organisatie aanbiedt met welke functionaliteit;
  • ontwikkelaars alle relevante informatie te geven die nodig is om de API aan de praat te krijgen;
  • contact te onderhouden met partijen die de API’s gebruiken, voor bijvoorbeeld registratie, betaling, technische wijzigingen en dergelijke;
  • de gebruikerservaring voor softwareontwikkelaars te optimaliseren, zodat de API’s goed gebruikt worden.

Unique features van developer.overheid.nl

Het portaal richt zich op één specifieke gebruikersgroep: ontwikkelaars. Interactie en de informatie-uitwisseling wordt daarop toegespitst. Door een koppeling met de Stelselcatalogus biedt het portaal bovendien een koppeling tussen data en de semantiek. Ontwikkelaars krijgen daarmee een koppeling naar informatie over de betekenis, kwaliteit en wettelijke grondslag van de beschikbare gegevensWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat. Het betreft hier alle vormen van gegevens, zowel data uit informatiesystemen als records en documenten, in alle vormen zoals gestructureerd als ongestructureerd.

Doorontwikkeling

De eerste release van het portaal is een proof of concept, oftewel een minimum viable product. Alle functionaliteit werkt, maar het is enkel een basis portaal. De proof of concept moet vervolgens haar meerwaarde bewijzen. Als het portaal inderdaad wordt gebruikt en haar rol als marktplaats vervult dan is het de bedoeling om het platform organisch, op basis van feitelijk gebruik, verder te ontwikkelen. De huidige community (het kennisplatform API’s) kan hierbij een stimulerende kracht zijn.

Tijdpad

De eerste proof of concept wordt nu gemaakt door VNG Realisatie. We hopen met een flinke set aan API’s van start kunnen gaan. In mei gaat de eerste versie van developer.overheid.nl live.


Zie voor meer nieuws de nieuwspagina.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Hulpmiddelen