Help/Reageren

Uit NORA Online
(Doorverwezen vanaf Reageren)
Ga naar: navigatie, zoeken
logo helpsectie, twee vraagtekens en de knoppen F1 en help in de kleuren van NORA (blauw, wit en paars)
Helpsectie NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur wiki:


Een ieder (overheid, bedrijf en privé) is van harte uitgenodigd om te reageren op de inhoud van deze wiki, zodat NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur uitgebreid wordt. Reacties waar we in ieder geval in geïnteresseerd zijn:

  • verdere verduidelijking van een onderdeel
  • actualisering door nieuwe inzichten of veranderende omgeving
  • toevoegingen
  • voorbeelden hoe een onderdeel van NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur in de praktijk toegepast kan worden
  • vragen of twijfels hoe je iets moet uitleggen of toepassen

Je kunt op drie manieren reageren: rechtstreeks in de wiki, via NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur Beheer en op overlegpagina's.

Inhoud

Rechtstreeks in de wiki

Ingelogde bezoekers kunnen voor een bestaande pagina een nieuwe tekst voorstellen met kleine of grote wijzigingen. Deze concepten zijn alleen in te zien voor andere ingelogde gebruikers. NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur Beheer (of de inhoudelijk eigenaar van bepaalde thema's) beoordeelt of de wijziging direct kan worden goedgekeurd of eerst besproken moet worden in de Gebruikersraad NORA. Het kan dan ook handig zijn om een mailtje te sturen naar de contactpersoon en nora@ictu.nl met de achtergrond van de wijziging, zodat die beoordeling snel kan plaatsvinden. Zodra de wijziging formeel is goedgekeurd staat je aanvulling of toevoeging online voor alle bezoekers. Moet het voorstel voorgelegd worden aan de Gebruikersraad, dan stel je een request for change op of een vraag/discussienota. NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur Beheer kan je daarbij ondersteunen. Meer informatie over het aanmaken van nieuwe concepten staat op Help/Bewerken.

Direct een nieuw concept aanmaken is vooral handig voor aanvullingen, tekstuele correcties en kleine inhoudelijke wijzigingen. Het is ongeschikt voor inhoudelijke koerswijzigingen en aanpassingen van de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur Principes, die altijd een discussie in de Gebruikersraad NORA eisen. Zie ook het Wijzigingsproces NORA.

Mail of telefoontje naar NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur Beheer

Wie twijfelt of een pagina aangevuld of gewijzigd zou moeten worden, een nieuwe pagina wil aanmaken of liever niet zelf in de wiki reageert kan het beste een mailtje sturen naar NORA Beheer (nora@ictu.nl) of opbellen. We overleggen dan samen over de te nemen stappen.

Door een opmerking achter te laten op een overlegpagina

Per pagina kan gediscussieerd worden op de bijbehorende overlegpagina. Je komt hier door bovenin de pagina te klikken op het tabblad Overleg. Is het tabblad rood dan ben je de eerste die deze overlegpagina gebruikt. Op de discussiepagina kun je opmerkingen, vragen et cetera plaatsen die gaan over de bijbehorende wikipagina. De discussie is openbaar en de datum van de reactie en naam van de gebruikerIedere persoon, organisatie of functionele eenheid die gebruik maakt van een informatiesysteem zijn zichtbaar.

De discussiepagina is vooral geschikt om discussies in expertgroepen weer te geven, of voor andere pagina's waar meerdere mensen of partijen samenwerken aan (een set van) pagina's. Het is minder geschikt voor het plaatsen van opmerkingen waar NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur Beheer mee aan de slag moet: hoewel we de wijzigingen in de wiki regelmatig monitoren gaat contact opnemen per mail of telefoon een stuk sneller. Ook leent de discussiepagina zich niet voor politiek-gevoelige of vertrouwelijke discussies, doordat de pagina's openbaar toegankelijk zijn.

Meer uitleg over overlegpagina's

Elk 'element' (principe, hoofdstuk, standaard, drijfveer, voorbeeld..) in deze wiki is een pagina. Links bovenaan elke pagina staat een knop 'Overleg'. Als het woord 'Overleg' rood is, zijn er geen lopende discussies. Als het woord 'Overleg' blauw is, kun je op deze overlegpagina de opmerkingen van anderen lezen en daarop reageren.

Discussie toevoegen

Wil je een reactie toevoegen op de overlegpagina? Gebruik dan de link 'Kopje toevoegen' om een nieuw onderwerp aan te snijden.

Schrijfformaat

De 'wikitekst' is een simpele opmaak-code waarin je teksten kunt aanpassen. De werkbalk bovenin een tekstveld helpt om teksten vet danwel cursief te maken. Omdat we je vragen vooral te reageren middels de overlegpagina's, is het erg belangrijk om de code voor ondertekenen met naam en datum te onthouden: "--~~~~".

Reageren op andere reacties

Door het gebruik van 'inspring' kun je duidelijk laten zien dat je reageert op eerdere reacties. Dit doe je met gebruik van de dubbele punt aan het begin van de regel.

zoals hier, wat lijkt op een reactie op de bovenstaande zin --Joris Dirks (ICTU: NORA) 10 mei 2012 16:05 (CEST)
waar dit weer een reactie op is door twee dubbele punten te gebruiken --JDirks 29 mei 2012 16:24 (CEST)

Van conceptversie naar gepubliceerde versie

In Versiebeheer NORA staat uitgelegd hoe discussies afgerond kunnen worden en gearchiveerd worden. Wijzigingen worden, wanneer goedgekeurd, doorgevoerd op de betreffende pagina.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Hulpmiddelen