Reageren in de wiki
Een ieder (overheid, bedrijf en privé) is van harte uitgenodigd om te reageren op de inhoud van deze wiki. Kleine toevoegingen en verbeteringen zullen over het algemeen snel worden geaccepteerd en overgenomen, wijzigingen met grotere impact worden eerst ter review voorgelegd, voordat de pagina wordt gepubliceerd. Om in de wiki te reageren volgt u de volgende stappen:
Inloggen / Aanmelden[bewerken]
Alleen ingelogde gebruikers kunnen reageren in de wiki. Inloggen doet u rechtsboven in beeld bij Aanmelden/registreren. Als u nog geen gebruikersnaam en wachtwoord heeft kunt u hier een nieuw account aanmaken. Geeft u bij aanmelding bij voorkeur uw emailadres op bij de (overheids-)organisatie waar u werkt, zodat we kunnen verifiëren vanuit welke organisatie u spreekt.
Juiste pagina kiezen[bewerken]
Ga naar de pagina waar u op wilt reageren, iets aan wilt toevoegen of een wijziging voor wilt stellen. Als u twijfelt waar uw reactie het beste tot zijn recht komt, of u een nieuwe pagina nodig vindt, neem dan gerust even contact op met NORA Beheer voor overleg. Wij wijzen u dan de weg, of maken een nieuwe pagina voor u aan waar u uw toevoegingen kwijt kunt. Beheerders en contactpersonen voor de thema's kunnen overigens ook zelf nieuwe pagina's toevoegen, zie voor een verdere uitleg: NORA rechten in de wiki.
Discussie starten[bewerken]
Boven aan de pagina ziet u twee tabs: Pagina en Overleg. Als de tekst Overleg rood is, betekent dat dat er nog geen discussie over deze pagina plaatsvindt.
Klik op Overleg om de discussie te starten of de bestaande discussie weer te geven.
Reacties plaatsen[bewerken]
De overleg-pagina kunt u zo gebruiken als u dat zelf wilt, bijvoorbeeld om uw opmerkingen over de pagina te plaatsen of om een alternatieve tekst voor te stellen. Net als in de gewone wiki-pagina's kunt u gebruik maken van opmaak, opsommingen, links en plaatjes. Plaatjes moeten wel eerst geüpload worden naar de site, via het menu links: Bestand uploaden. Als u concrete tekstvoorstellen hebt, toevoegingen of verbeteringen in de layout van de pagina is het waarschijnlijk handig om deze niet alleen voor te stellen op de overleg-pagina, maar ook vast een nieuwe concept-pagina aan te maken. De overleg-pagina dient dan als uitleg bij uw voorstel en als plek voor anderen om er op te reageren.
Nieuw concept maken van de pagina[bewerken]
Deze stap is niet altijd nodig. Wilt u wel een nieuw concept maken, klik dan op de pagina die u wilt wijzigen op de knop 'Bewerken,' rechts boven in uw scherm.
Voor bepaalde kernonderdelen van de NORA, zoals principes, komt u nu op een formulier uit dat u in kunt vullen, zodat de tekst op de juiste plek terecht komt en de relaties met andere onderdelen automatisch goed worden weergegeven. Wilt u tekst toevoegen die niet in een van de aangegeven vakken past, plaats deze dan in het vak 'vrije tekst.'
Pagina's die geen formele NORA-elementen zijn, zoals themapagina's, werken niet met formulieren. U komt daarom als u op bewerken klikt in de broncode van de pagina terecht. Dit ziet er wellicht wat gecompliceerd uit, maar is ook voor leken goed te bewerken: zoekt u de tekst die u aan wilt passen en wijzig deze alsof u in een tekstverwerker werkt. Speciale tekens als [, /, * etcetera kunt u negeren, mits u ze niet verwijdert. Als u gebruik wilt maken van de meer geavanceerdere opties die de wiki biedt, zoals plaatjes en kaders, maar niet weet hoe dat werkt, neem dan even contact op voor wat extra uitleg.
Impact afwachten[bewerken]
Zodra er een overlegpagina is aangemaakt beschouwt NORA Beheer de pagina als 'in bewerking.' Binnen enkele dagen zullen we de reactie bekijken en proberen in te schatten welke impact deze heeft. Is die klein, dan nemen we de suggesties direct over in een nieuwe versie van de pagina of keuren we uw concept-pagina goed. Is de impact groter, of bestaat uw reactie meer uit vragen die eerst beantwoord of uitgewerkt moeten worden, dan overleggen we met u en de gebruikersraad wat de beste aanpak is. Dat kan bijvoorbeeld een formele review-ronde van de nieuwe concept-pagina zijn, maar ook het opzetten van een werkgroep die het onderwerp verder uit werkt. Als u niet binnen een week van ons hoort, mail ons dan even om ons er aan te herinneren architectuur@ictu.nl
Zie verder voor de procedure: Versiebeheer NORA.
Contact[bewerken]
Wilt u overleggen, heeft u ondersteuning nodig of wilt u liever niet rechtstreeks in de wiki reageren, neem dan contact op met NORA Beheer. Contactpersoon is Joris Dirks: architectuur@ictu.nl.