Regie op Gegevens Digitale Overheid

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springenEigenschappen

Publicatiedatum2019/03/01
OrganisatieICTU
Externe verwijzinghttps://www.digitaleoverheid.nl/overzicht-van-alle-onderwerpen/regie-op-gegevens/
BeschrijvingHet doel van het kader voor regie op gegevens, is het zorgdragen dat mensen (en organisaties) met RoG-stelsels en toepassingen kunnen gaan (sa�men)werken, omdat het voor iedereen navolgbaar is – dankzij de gezamenlijke normen en eisen – dat er veilig en betrouwbaar met gegevens wordt omgegaan.
BrontypeNotitie
ToelichtingEen van de speerpunten van het kabinet is om mensen meer regie op hun gegevens te geven, door inzage in die gegevens, door inzage in het gebruik daarvan, door de mogelijkheid van correctie, en door

deze te kunnen delen met derden. Een ambitie die ook terugkomt in de kabinetsbrede Nederlandse Digitaliseringsstrategie en de agenda NL DIGIbeter voor de overheid zoals die beiden in de zomer van 2018 gepresenteerd zijn. Raymond Knops, de staatssecretaris van BZK, zal nog voor de zomer 2019 hierover een kabinetsvisie aan de Tweede Kamer sturen.

Het programma Regie op Gegevens levert hier een bijdrage aan en focust op invulling geven aan gegevensdeling tussen het publieke en het (semi)private domein onder regie van de mens zelf. Het delen van gegevens is in ontwikkeling, maar er is nog geen antwoord op een aantal generieke vraagstukken zoals de interoperabiliteit tussen verschillende stelsels, randvoorwaarden en afspraken voor vertrouwen in het delen van deze gegevens. Deze afspraken en randvoorwaarden zijn noodzakelijk om te komen tot een zogenaamde ‘vertrouwens-infrastructuur’.
Laag binnen vijflaagsmodel1
Status actualiteitActueel

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Referentiearchitectuur Regie op Gegevens (Dochterarchitectuur)Is gerelateerd aanRegie op Gegevens Digitale Overheid
Privacy (Doel) (Kwaliteitsdoel)Is uitwerking vanRegie op Gegevens Digitale Overheid
Privacy (Doel) (Kwaliteitsdoel)Vindt grondslag inRegie op Gegevens Digitale Overheid