Registratie van energielabels

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Onderdeel van
Lijsten & Verwijzingen
Contact
via NORA Beheer
Status
Type
Sectorregistratie
Ruimtelijke objecten
Domein Bouwen wonen en leefomgeving
Opdrachtgever
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK)
Bronhouder
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)
Verstrekkers
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)
Afnemers
Aannemers, energieadviseurs, gebouweigenaren of –beheerders, installateurs, makelaars, provincies, gemeenten, woningcorporaties, woningeigenaren, woningzoekenden, onderzoeksinstituten, CBS, funda en onderwijsinstellingen.


De informatie over deze sectorregistratie is eenmalig verzameld tijdens een inventarisatietraject in 2014. Peildatum is 1 oktober 2014.

Inhoud

Energielabels van gebouwen en woningen, waarmee inzicht wordt gegeven in de energetische prestaties van de betreffende gebouwen en woningen

Beschrijving

Een energielabel is een officieel certificaat dat informatie geeft over de hoeveelheid energie die bij standaard gebruik van een gebouw nodig is. Een energielabel bevat de energie-index en de energieklasse van een bepaald gebouw op een bepaald adres. In het register energielabels kan iedereen energielabels van gebouwen en woningen opvragen door middel van een postcode en huisnummer of het nummer van het energielabel. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert de Energielabelregistratie (aan- en afmeldsysteem) uit in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De labelklasse loopt van A (weinig besparingsmogelijkheden) naar G (nog veel besparingsmogelijkheden). Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig.

Alleen energieadviseurs met een BRL-certificaat mogen een energielabel afgeven. Het BRL-certificaat wordt in het energielabel ook wel het NL-EPBD procescertificaat genoemd.

Het energielabel is sinds 2008 wettelijk verplicht bij verkoop of verhuur van woningen. Elk gebouw moet bij verhuur of verkoop beschikken over een energielabel. De BAG is de basis voor de identificatie van gebouwen. Vanaf 1 januari 2015 ziet de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) actief toe op de naleving van de energielabelplicht. Dit betekent dat de inspectie controleert of het energielabel is overhandigd bij de verkoop, nieuwe verhuur of de oplevering van een gebouw. Woningeigenaren zonder energielabel ontvingen in januari 2015 een brief met hun voorlopige energielabel. Vanaf deze datum is het bij verkoop of verhuur verplicht om hier zelf een definitief energielabel van te maken. De woningeigenaar gaat hiervoor naar een internetapplicatie (ep-online) van de Rijksoverheid.

Informatie

Openbaarheid:(niet vastgesteld)
Herkomst gegevens:
Energieadviseurs met een BRL-certificaat.

Wettelijke grondslag:

Leveromvang:
Tot en met 2012 zijn er 2.203.782 energielabels afgegeven in Nederland.
Mutatiefrequentie:
Continu (dagelijks)
Informatiebronnen:

Producten en diensten:
Het register energielabels kan door iedereen worden geraadpleegd via de website www.zoekuwenergielabel.nl.

  • Website Energielabel-checker Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kan iedereen een postcode en huisnummer invoeren, waarmee inzicht wordt gegeven in een (voorlopige) energielabel.
  • Web applicatie EP-online Op de applicatie kan de woningeigenaar de vooraf ingevulde gegevens controleren en aanpassen, bijvoorbeeld informatie over de isolatie, het glas en de verwarmingsketel. De applicatie geeft aan voor welke gegevens er bewijsstukken aangeleverd moeten worden, zoals een foto van een CV-ketel. Vervolgens controleert een erkende deskundige de gegevens op afstand. Na akkoord ontvangt de woningeigenaar zijn definitieve energielabel. http://www.ep-online.nl/ep-online/Default.aspx