Rekening houden met diversiteit bij burgers en bedrijven

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
Een richtinggevende uitspraak over een generiek eigenschap die systemen moeten hebben - maar alleen van toepassing binnen een aspectgebied van informatievoorziening. Kan nevengeschikt of ondergeschikt zijn aan bestaande NORA Bindende Architectuurafspraken, meestal een Kwaliteitsdoel of Architectuurprincipe. Kan uitgroeien tot een Architectuurprincipe, als het relevant geacht wordt voor de gehele doelgroep van NORA.

Eigenschappen

IDGA-BP-2
StellingWe houden rekening met diversiteit bij burgers en bedrijven.
RationaleZowel “burgers als bedrijven” kunnen in meerdere opzichten sterk van elkaar verschillen. Dit kan voortkomen uit de verschillende rollen die een gebruiker vervult (burger, ondernemer, professional, andere overheden) in de context waarbinnen hij met de overheid te maken heeft. Maar verschillende personen in dezelfde rol en context zijn ook niet identiek (digitale vaardigheid, persoonlijke aard, persoonlijke omstandigheden).

Bovendien heeft de Nederlandse overheid niet alleen van doen met Nederlandse burgers en bedrijven maar ook met EU-burgers en –bedrijven en daarbuiten (wereldwijd).
Zie ook Toelichting op de relatie tussen principes van de GDI-Architectuur en van de NORA

Een verdere rationale voor dit architectuurprincipe en de implicaties die hieruit voortkomen is te vinden in:

Implicaties
  1. Zowel digitaal vaardige als ook digitaal niet-vaardige burgers en bedrijven moeten eenvoudig met dienstverleners kunnen communiceren.
  2. Ondersteuning van behoeften van burgers en bedrijven houdt rekening met aanwezige verschillen in de rol, aard en voorkeuren die zij hebben.
VoorbeeldenWebsites zijn zodanig toegankelijk dat ook mensen met beperkingen er gebruik van kunnen maken.
Status actualiteitActueel

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Rekening houden met diversiteit bij burgers en bedrijvenHeeft bron
Rekening houden met diversiteit bij burgers en bedrijvenIs gerelateerd aan

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt

Toelichting relaties:

RelatiesoortEindpuntToelichting
Is gerelateerd aan Verplaats je in de gebruiker GDI ondertsteunt alle gebruikers, ook die met functiebeperking, zodat ze de volwaardige diensten kunnen afnemen. Het streven is digitale inclusiviteit voor iedereen (digitoegankelijk). EU burgers en bedrijven kunnen worden ondersteund door diensten ook in een officiële EU taal aan te bieden (bv. Engels).
Is gerelateerd aan Lever een kanaal-onafhankelijk resultaat Zowel multi- als omni-channel dienstverlening wordt ondersteund. Bij multichannel kunnen afnemers kiezen tussen enkele kanalen die niet direct op elkaar zijn afgestemd. Bij omnichannel gebruikt de afnemer heel veel verschillende kanalen die goed op elkaar zijn afgestemd.
Is gerelateerd aan Verifieer altijd Biedt ondersteuning voor verschillende authenticatie-niveaus, die aan de doelgroepen gekoppeld kunnen worden.

licht relaties toe