Relatie van API Concepten met NORA Architectuur Principes

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Inleiding[bewerken]

In de nieuwe opzet van NORA Architectuur Principes die per 1-1-2023 is doorgevoerd is de relatie tussen architectuurafspraken en beleid weergegeven.

Aangegeven is hoe Architectuurprincipes en Implicaties samenhangen met Kernwaarden en Kwaliteitsdoelen, en dit maakt het ook mogelijk voor Architecten om Architectuurkeuzes te vertalen naar impact op Kernwaarden en Kwaliteitsdoelen in bijvoorbeeld gesprekken met elkaar en met bestuurders en beleidsmedewerkers.

Voor het thema API's binnen de NORA is het daarom interessant om de relatie tussen API concepten (bv API Architectuur, eigenschappen van API's en intrinsieke eigenschappen van API technologie) en NORA Architectuur Principes te beschrijven.

Dit maakt het belang van API's duidelijk en helpt bij het maken van keuzes bij de opzet van de API Architectuur.


Relatie API Concepten - Architectuurprincipes[bewerken]

API Concepten hebben een directe relatie met de volgende Architectuur Principes:

  • NAP06 Hergebruik vóór kopen vóór maken - (API concepten ondersteunen hergebruik van diensten)
  • NAP07 Bouw diensten modulair op - (API concepten ondersteunen modulaire opbouw / architectuur)
  • NAP10 Neem gegevens als fundament - ((REST) API's ondersteunen specifiek operaties op een data resource)
  • NAP12 Informeer bij de bron - ((REST) API's ondersteunen specifiek operaties op een data resource)
  • NAP15 Maak diensten schaalbaar - (API concepten ondersteunen modulaire opbouw / architectuur (en daarmee een schaalbare opzet))
  • NAP16 Voorkom onnodige complexiteit - (API kunnen complexiteit verminderen (door modulaire opbouw en door complexiteit te verbergen achter de interface))


Relatie API Concepten - Implicaties en Architectuurprincipes[bewerken]

Zie voor een overzicht van de relatie tussen API concepten, Implicaties en Architectuurprincipes NORA_Architectuurafspraken_2023-API Concepten - Implicaties

De relatie tussen API concepten, Implicaties en Architectuurprincipes is in de vorm van Diagrammen weergegeven op: NORA_Architectuurafspraken_2023-API Concepten - Diagrammen

( De Werkgroep Architectuur Kennisplatform API's - NORA Expertgroep API Architectuur heeft de relatie geinventariseerd. Zie voor een volledig overzicht: Werkgroep API architectuur/uitwerkingen/nora2023/NORA_Architectuurafspraken_2023-API Concepten.md )