Roadmap Beheer & Doorontwikkeling NORA

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is een concept. Reacties via nora@ictu.nl of tekstvoorstellen in de wiki zijn welkom.

Deze pagina is bedoeld om voor zowel direct betrokkenen als geïnteresseerde bezoekers een overzicht te geven van de belangrijkste acties en trajecten die nu of in de nabije toekomst worden opgepakt in beheer en doorontwikkeling van de NORA.

Beheer van noraonline[bewerken]

Het Beheer-smaldeel van het NORA-team is in de week van 20 juni 2022 op 'werkweek' geweest. Een van de resultaten is het vaststellen van drie sporen die voorrang hebben in 2022:

Spoor 1: Implementatie van de voorgestelde wijziging van Principes naar Kernwaarden, Kwaliteitsdoelen & Architectuurprincipes[bewerken]

Aanleiding & Doel[bewerken]

Naar verwachting besluit de NORA Gebruikersraad in september over het definitieve RFC om de bestaande Basisprincipes en Afgeleide principes te laten vervallen en daarvoor in de plaats te werken met Kernwaarden van Dienstverlening, Kwaliteitsdoelen, Architectuurprincipes en Implicaties van Architectuurprincipes.

De ingangsdatum voor deze wijziging wordt dan waarschijnlijk 1-1-2023.

Onder dit spoor hangen alle taken die nodig zijn om deze 3 doelen te bereiken:

  • Bezoekers die vóór 1 januari op noraonline komen worden gewezen op de voorgenomen wijzigingen en kunnen zowel de oude als de nieuwe afspraken raadplegen.
  • Nieuwe bezoekers die ná 1 januari op noraonline komen krijgen alleen de nieuwe situatie te zien, inclusief consistente verwijzingen en benamingen op andere pagina's.
  • Bezoekers die ná 1 januari de oude afspraken willen raadplegen kunnen deze terugvinden, inclusief tussenversies en waar beschikbaar overwegingen bij de wijzigingen.

Scope[bewerken]

Omdat de Principes als bindende afspraken de kern vormden van de NORA sinds NORA 2.0, is de impact aanzienlijk groter dan alleen de pagina's van de 10 Basisprincipes en 38 Afgeleide Principes:

  • Overzichtspagina's van principes of van relaties met principes moeten worden uitgefaseerd of geactualiseerd
  • Tekstuele verwijzingen naar principes in het algemeen of specifieke principes in het bijzonder moeten worden opgespoord en opnieuw worden beschreven in de nieuwe situatie
  • Semantische overzichten (bijvoorbeeld grafische weergaven van relaties) moeten hetzij blijven bestaan totdat er een nieuw overzicht gecreëerd kan worden, hetzij uitgefaseerd worden op een manier die oude versies niet overschrijft
  • Thema's en andere content die beheerd wordt door partijen buiten het team van NORA Beheer moeten uiteindelijk aansluiten op de nieuwe situatie, maar zullen dat naar alle waarschijnlijkheid niet allemaal op 1 januari doen - hoe geven we dat goed aan voor de gebruiker?

Planning & Deadlines[bewerken]

In de Gebruikersraadvergadering van 13 september 2022 wordt definitief besloten over de ingangsdatum. Ter ondersteuning van dat besluit zullen alle nieuwe en te vervallen pagina's nogmaals gebundeld worden en ontsloten vanuit één landingspagina, zoals dat ook voor de openbare review is gebeurd. Dat betekent dat uiterlijk in augustus moet zijn afgerond:

  • Maken van nieuwe landingspagina voor RFC
  • Toevoegen van nieuwe implicaties (nu nog inhoudelijk in doorontwikkeling)
  • Aanpassen van opmaaksjablonen van de elementtypes & overzichtspagina's

Wanneer de Gebruikersraad op 13 september een positief besluit neemt over het RFC als geheel (en de ingangsdatum inderdaad op 1 januari 2023 stelt), moeten bezoekers van de wiki zsm, zeker al in september, gewezen worden op de aankomende wijziging inclusief implementatieproces:

  • algemene banner maken en tonen boven alle pagina's
  • nieuwsberichten maken en vertonen boven specifieke pagina's

De deadline voor de overige dingen die moeten gebeuren hangt af van de keuze om wijzigingen direct aan te brengen in aanloop naar 1 januari of deze in een staging omgeving voor te bereiden en op 31-12 allemaal tegelijk toe te voegen. De uiteindelijke deadline is uiteraard 1-1-2023.

Spoor 2: Grote verhaal van NORA[bewerken]

Aanleiding & Doel[bewerken]

Sinds NORA 3.0 is noraonline.nl de plek waar niet alleen de architectuurafspraken staan gepubliceerd, maar ook de kennis die we als architecten in de publieke sector opdoen gedeeld wordt. De doorontwikkeling van de afspraken, maar zeker ook de groei van de verzamelde kennis in de afgelopen jaren, maakt het nodig om eens kritisch te kijken naar de zee van informatie die we hebben staan en uitdragen: Wat is het grote verhaal van NORA, de rode draad die door alles heen loopt? Hoe komen de verschillende verhaallijnen en de groei van de hoofdpersonen uiteindelijk bij elkaar?

Dit grote verhaal hebben we nodig om niet te verdwalen tussen de zee van content, maar ook om naar buiten toe uit te dragen waarom architecten en architectuur in de Nederlandse publieke sector er toe doen.

Onder dit spoor hangen alle taken die nodig zijn om de volgende doelen te bereiken:

  1. Er ligt een samenhangend verhaal dat we in de community kunnen toetsen op begrijpelijkheid en draagvlak
  2. De belangrijkste architectuurcontent op noraonline is te relateren aan het grote verhaal
  3. Hoofdlijnen en karakters in het verhaal zijn uitgewerkt:
    1. Wie doet het of moet het doen? (= hoofddoelgroep voor deze verhaallijn, eventueel filtermogelijkheid)
    2. Waarom doen ze het / moeten ze het doen? (= drijfveren waar je bij aansluit in de vertelling van het verhaal en die je uitlegt aan derden),
    3. Wat doen ze dan precies, of wat moeten ze doen? (= belangrijkste boodschap, plus haakjes naar handvatten en tips)
    4. Waar wanneer doen ze dat? (= schets van de organisatiecontext, eventueel filtermogelijkheid)
    5. Wanneer doen ze dat? (= schets van de fase en volgordelijkheid van de context, eventueel filtermogelijkheid)
  4. Op basis van het grote verhaal is een lijstje met indelingen / filtermogelijkheden et cetera te maken die we bij gebruikers kunnen testen op bruikbaarheid

Scope[bewerken]

Planning & Deadlines[bewerken]

Spoor 3: Migratie naar nieuwe versie mediawiki[bewerken]

Aanleiding & Doel[bewerken]

De huidige versie van het platform onder noraonline.nl zal binnenkort niet meer ondersteund worden. Er is dus een migratie naar een nieuwere versie nodig. Hierin zijn echter een aantal zaken die we gebruiken niet meer ondersteund, waaronder het uitklappen van menu-items in het navigatiemenu links en het visueel weergeven van relaties met de module graphviz. Hiervoor moet een oplossing gevonden worden.

Omdat de verwachting is dat de structuur van de website in 2023 ingrijpend zal veranderen op basis van de uitkomsten van spoor 2, waarbij wellicht ook andere funnctionele wensen ontstaan, houden we het in 2022 bij een conservatieve migratie, gericht op het in de lucht houden van de website zonder al te veel overlast voor de gebruikers:

  • Succesvolle migratie
  • In stand houden van functionaliteit voor zover realistisch
  • Tijdelijke workarounds voor wat niet op korte termijn te fixen is of te veel investering gaat kosten.