SPOCS

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springenEU Programma
SPOCS.png
Naam: SPOCS
Looptijd: 2009-2012
Budget: € 24 miljoen

Bedrijven hebben vaak moeite te voldoen aan alle wet- en regelgeving als zij uit willen breiden naar andere landen. Het aanvragen van vergunningen en dergelijke administratieve procedures is vaak erg ingewikkeld. SPOCS (Simple Procedures Online for Cross-Border Services) probeerde deze uitdagingen op te lossen door grensoverschrijdende elektronische procedures te ontwikkelen op basis van bestaande systemen in de verschillende lidstaten. SPOCS heeft daarom zogenaamde Points of Single Contact (PSC’s) ontwikkeld.

PSC’s functioneren als tussenpersoon tussen dienstverleners en nationale overheden. Daarnaast werden de bouwblokken eDelivery, eDocuments, eSafe, een e-Services catalogus en Syndication ontwikkeld. eDelivery is een protocol voor het veilig versturen van documenten via SPOCS-gateways. eDocuments is een standaard format voor het aanleveren van documenten zodat deze op een eenduidige manier kunnen worden verwerkt. Syndication is een mechanisme voor het communiceren van informatie over eGovernment diensten tussen systemen van instanties. eServices streeft naar interoperabiliteit tussen diensten door standaardisatie en een service bus. eSafe is een oplossing voor integratie van veilige opslag van documenten.

Het EU Services Directive vereiste al dat eind 2009 alle procedures inzake het opzetten van bedrijven en commerciële dienstverlening in andere EU-lidstaten volledig online moet kunnen worden voltrokken. Het SPOCS-project ging een stap verder door deze online procedures naadloos te koppelen.

Meer informatie[bewerken]


Relaties[bewerken]

VertrekpuntRelatieEindpunten
SPOCSHeeft bron
SPOCSIs gerelateerd aan

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
E-Documents (Bouwsteen Internationaal)Is gerelateerd aanSPOCS
e-SENS (Electronic Simple European Networked Services) (EU Programma)Is gerelateerd aanSPOCS
EBusiness (Bouwsteen Internationaal)Is gerelateerd aanSPOCS
EDelivery (Bouwsteen Internationaal)Is gerelateerd aanSPOCS
EID (Bouwsteen Internationaal)Is gerelateerd aanSPOCS