Sandbox:Wat vind ik op noraonline en hoe herken ik het?

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NB: Deze pagina is geen onderdeel van de reguliere NORA, maar een testruimte. Het is dus niet zeker of de inhoud zoals u die ziet juist, actueel en betrouwbaar is.

Tekst op basis van de presentatie over NORA: indeling in Bindende Afspraken, Lijsten & verwijzingen en Thema's. Plus: Community / communities, groepen, onderwerpen, initiatieven. Plus paragraaf hoe je ze herkent. Afbeeldingen toevoegen die dat ook weergeven.

Bindende afspraken[bewerken]

Bindende architectuurafspraken

De NORA kent vier niveaus bindende afspraken, van abstract naar concreet:

→ 5 Kernwaarden van Dienstverlening
→ 20 Kwaliteitsdoelen
→ 17 Architectuurprincipes
→ 89 Implicaties van Architectuurprincipes
Poster Kernwaarden en Kwaliteitsdoelen.png

De kern van de NORA bestaat uit bindende afspraken: richtinggevende uitspraken (principes) die je helpen goede keuzes te maken en waar je daarom alleen van af mag wijken met een goede reden (pas-toe-of-leg-uit).

Bindend voor wie en wanneer?[bewerken]

Alle overheidsorganisaties en alle private organisaties met een publieke taak die een nieuwe dienst ontwikkelen of een oude doorontwikkelen moeten de NORA afspraken gebruiken als kader. Oorspronkelijk zijn deze afspraken en de verplichting je daar aan te houden vastgesteld door het Kabinet, in 2009. VERWIJZING!

Sindsdien zijn er verschillende wijzigingen geweest, die inhoudelijk vastgesteld zijn door de NORA Gebruikersraad en bevestigt in hogere organen zoals Architectuurboard, Regieraden en OBDO. Iedereen mag wijzigingen voorstellen, maar deze worden pas formeel in behandeling genomen door de Gebruikersraad als er een reviewmogelijkheid is geweest voor alle gebruikers, bijvoorbeeld in een expertgroep, in aparte workshops en/of online.

Basisprincipes en Afgeleide principes[bewerken]

De Basisprincipes (BP's) zijn voor iedereen te begrijpen en vormen de kernwaarden die je in elk project voor ogen zou moeten houden. Zo willen we bijvoorbeeld allemaal een overheid die betrouwbaar is.

De Afgeleide Principes (AP's) werken de Basisprincipes verder uit en werken als een checklist voor architecten en projectleiders: wat betekent het volgen van de Basisprincipes voor mijn project? Betrouwbare dienstverlening heeft bijvoorbeeld te maken met Beschikbaarheid en Integriteit, maar ook met Sturing op kwaliteit en verantwoording van die sturing.

=Uitwerking van principes in thema's en Themaprincipes[bewerken]

Sinds 2019 is het mogelijk om de implicaties van bepaalde Afgeleide principes in thema's verder uit te werken. Dergelijke uitwerkingen staan zowel vermeld op de pagina van het Principe als op de pagina van het thema, zodat iedereen ze kan zien. Als uitwerking van het AP zijn deze implicaties bindend, maar alleen voor die organisaties die met het thema te maken hebben - als je niet zaakgericht werkt kun je implicaties van een AP op zaakgericht werken negeren.

Het is ook mogelijk om als thema een nieuw principe toe te voegen aan NORA, dat relevant is binnen het thema: een Themaprincipe. Themaprincipes ontstaan binnen een themacommunity of expertgroep en worden vervolgens

Lijsten met verwijzingen[bewerken]

Om te helpen bij het toepassen van de bindende afspraken in de praktijk zijn in NORA ook lijsten opgenomen van generieke voorzieningen, standaarden, architecturen, gegevenswoordenboeken et cetera. Zo kun je gebruik maken van wat er al is en weten we elkaar te vinden. Status van lijsten en verwijzingen: niet bedoeld als volledige informatiebron, maar om te beoordelen of je meer informatie moet opvragen. Is je interesse gewekt? Klik dan altijd even door naar de bron. Wijzigingsproces: de beheerder van de bron is inhoudelijk verantwoordelijk en mag wijzigen. Als je iets nieuws aandraagt nemen we contact op met een beheerder en kijken we samen of en hoe we het op gaan nemen.

Thema's[bewerken]

De Thema's zijn actuele inhoudelijke onderwerpen, waarover we actief kennis verzamelen en delen. Vaak begint dat met het delen van vragen en het uitwisselen van ervaringen, nog voor we de oplossingen helder voor ons zien. Door de kennis en behoeften uit de verschillende domeinen bij elkaar te leggen scheppen we overzicht en inzicht, die zich uiteindelijk kan vertalen in tips, best practices, afspraken, tools en/of themaprincipes. Basis- en Afgeleide Principes zijn generiek, dat wil zeggen dat ze voor bijna alle diensten en alle omgevingen relevant zijn. Themaprincipes zijn (nog) niet generiek, maar zijn vanuit een bepaald thema opgesteld. Themaprincipes zijn vaak een concretisering van een Afgeleid principe binnen een specifieke context, zoals Zaakgericht Werken of Privacy. Ze zijn dan ook niet algemeen bindend.