Sandbox:internationaal

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Veel ISA en eSENS projecten worden doorgefinancierd in CEF

Interoperabiliteit op Europees niveau is nadenken hoe je gegevens, diensten en oplossingen zo goed mogelijk over grenzen heen krijgt. De grenzen tussen de verschillende nationale overheden, die informatie uit moeten wisselen met elkaar en de EU op een veilige, eenduidige en efficiënte manier. En de fysieke landsgrenzen waar burgers en bedrijven overheen gaan en waarheen bepaalde overheidsdiensten hen moeten kunnen kunnen volgen. Maar ook de grenzen tussen de verschillende beleidsterreinen die hun eigen systemen en internationale infrastructuur hebben opgetuigd.

De Europese Commissie en haar ambtenaren zijn dan ook op verschillende plekken bezig met beleid dat interoperabiliteit raakt. De DG's die gericht zijn op de Digitale Overheid en de interne bedrijfsvoering van de EU focussen op de informatiestromen tussen overheden en manieren om oplossingen opnieuw te gebruiken. De DG's die gericht zijn op de interne markt kijken naar grensoverschrijdende dienstverlening en de DG's van bepaalde sectoren ontwikkelen beleid om hun eigen sector te ondersteunen en informatie binnen ketens uit te wisselen.

Belangrijke spelers en programma's[bewerken]

Directoraat-generaal Informatica (DIGIT)[bewerken]

logo DG Informatics (DIGIT)
DG Informatics (DIGIT)

Het directoraat-generaal Informatica (DIGIT) moet de Commissie in staat stellen doeltreffend en efficiënt gebruik te maken van informatie- en communicatietechnologie zodat zij haar organisatorische en beleidsdoelstellingen kan realiseren. Veel van wat bij DIGIT gebeurt is in feite de interne ICT-bedrijfsvoering van de Commissie: een Open Source Strategie, waarde-assessment van ICT-projecten (VAST), e-Procurement et cetera. Op het gebied van Interoperabiliteit hangt er echter een ambitieus programma onder de DG: Interoperability Solutions for Public Administrations ((ISA)).

Logo van het ISA Programma van de EU
ISA Programma

ISA liep formeel af op 31 december 2015 en is opgevolgd door (ISA2), dat tot 31 december 2020 doorloopt. Doel is om oplossingen te leveren die overheden helpen IT-systemen in hun dienstverlening interoperabel te maken, zodat ze probleemloos gegevens uitwisselen over lands- en domeingrenzen. Dit alles de dienstverlening voor bedrijven en burgers te verbeteren. ISA2 ziet in eerste instantie vooral baten voor de overheden zelf, op alle niveaus van lokaal tot Europees.

Onder ISA(2) vallen onder meer:

Definitie Core Vocabularies als simplified, reusable, extensible and model neutral data models that capture the fundamental characteristics of a data entity in a context-neutral fashion
Core Vocabularies
  • Core Vocabularies, metadata standaarden en andere tools op het gebied van Semantiek
  • sTESTA data communication network service van de Europese Commissie

De volledige lijst van activiteiten die vallen onder ISA2 staat nog niet online. Voorlopig zijn de lijsten met acties en herbruikbare oplossingen van het ISA-programma dan ook nog zeer relevant.

Directoraat-generaal CONNECT[bewerken]

Het Europese Directoraat-generaal voor Communications Networks, Content & Technology (CONNECT) stuurt de ontwikkeling van de Digitale Interne Markt (Digital Single Market, DSM) met als doel slimme, duurzame en inclusieve economische groei in Europa. DG CONNECT stelt fondsen beschikbaar binnen twee programma's:

Horizon 2020 programma
logo Connecting Europe Facility
Connecting Europe Facility

De digitale component van CEF omvat de bouwblokken digital service infrastructures (DSIs), core service platforms en generic services. De DSIs leveren de diensten, de core service platforms zijn de hubs om connectiviteit en interoperabiliteit te garanderen. In deze ICT-architecturen moeten diensten voor burgers, bedrijven en overheden grensoverschrijdend op elkaar aan kunnen sluiten.

De DSI's zijn deels nieuw en deels overgeheveld uit andere EU-programma's. Het gereserveerde geld is zowel bedoeld voor implementatie (hergebruik) als doorontwikkeling van de DSI's. Belangrijke herkomst van de bestaande DSI's zijn de building blocks uit e-SENS. Meer informatie: Presentatie, Catalogus met Building Blocks.

Logo eID
eID
Logo DSI eID
DSI esignature
Logo DSI eDelivery
DSI eDelivery
Logo DSI eInvoicing
DSI eInvoicing
Logo DSI eTranslation
DSI eTranslation

DSIs:

Directoraat-generaal Environment[bewerken]

Het Directoraat-generaal Environment houdt zich niet primair bezig met interoperabiliteit, maar één van haar richtlijnen heeft wel enorme impact gehad op de digitale dienstverlening: INSPIRE.

Nederlandse bijdrage[bewerken]

Welke partijen in Nederland zijn op het moment betrokken bij welke Europese trajecten?[bewerken]

Het is onmogelijk een volledig overzicht te geven wie waar in Europese trajecten betrokken is. Tegelijk is het om goed af te stemmen in Nederland en van elkaars ervaring te leren essentieel om van elkaar te weten waar we aan werken. We beginnen daarom met een incompleet overzicht, in de hoop dat wie dit leest en een aanvulling heeft die mailt naar nora@ictu.nl

NORA heeft in het eerste kwartaal van 2016 onderzoek laten doen naar de bestaande praktijk van grensoverschrijdende gegevensuitwisseling vanuit de overheid. Doel was een eerste basis te leggen om uiteindelijk het nut en de noodzaak nut en de noodzaak van een generieke aansluiting op de eDelivery DSI te kunnen bepalen. De rapportage hierover is inmiddels in concept gereed.

Wie vertegenwoordigt Nederland in welke gremia?[bewerken]