Self Sovereign Identity

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
breakout-ronde
Programma hele dag
logo NORA Gebruikersdag, de teksten NORA (blauw), Gebruikersdag (paars) en Nederlandse Overheid Referentie Architectuur (lichtblauw), voor een takje met daaraan puzzelstukjes in blauw en paars
Onderdeel van de NORA Gebruikersdag 19 november 2019, breakout-ronden
Programma
12:00 - 12:30 Opening
12:45 - 13:15 Breakout-ronde 1
13:30 - 14:00 Breakout-ronde 2
14:15 - 14:45 Breakout-ronde 3
15:00 - 16:30 Verdiepingsronde
16:45 - 17:30 Paneldiscussie met drankje
17:30 - 18:00 Netwerkborrel

Locatie: Rijkswaterstaat, Griffioenlaan 2, 3526 LA Utrecht.
Aanmelden: via pleio (t/m do 14 november).


Bijeenkomst op dinsdag 19 november 2019, 12:45 - 14:45 uur, locatie: Rijkswaterstaat

Adres: Griffioenlaan 2, 3526 LA Utrecht.
Doelgroep: Iedereen die zich met architectuur bezighoudt in de publieke sector is welkom, dus zet deze uitnodiging gerust door in je netwerk.
Contactpersoon: Johann Schreurs, DUO .



Presentatie in vergaderzaal over het onderwerp Self Sovereign Identity”
Presentatie Self Sovereign Identity
Presentatie in vergaderzaal over het onderwerp Self Sovereign Identity”
Presentatie Self Sovereign Identity

Johann Schreurs begint met een filmpje op youtube dat aangeeft waar het voor hem om draait in de toekomst: geen dienstverlening maar dienstbeleving, waarbij je als burger op je wenken bediend wordt door een proactieve en behulpzame overheid.

Identificatie en authenticatie, maar ook het delen van gegevens, moet daarom zowel makkelijk zijn als veilig en flexibel aansluiten bij je persoonlijke voorkeuren en kennisniveau. Veel mensen hebben meerdere identiteiten, waarbij we in elke situatie kiezen wie we willen zijn: professional of klant, ouder of kind, Marokkaan of Nederlander. De praktijk online is dan ook dat we niet één 'digital me' hebben maar velen. Idealiter kies je zelf met welke identiteit je inlogt bij welke dienst en checkt de dienst alleen de attributen die het nodig heeft om te bepalen of je er gebruik van mag maken.

Een ander deel van de dienstbeleving van de toekomst is dat we steeds vaker gebruik maken van machines die iets voor ons regelen, van een slimme auto die de parkeergarage betaalt van jouw bankrekening tot de slimme koelkast die onze voorraad levensmiddelen op pijl houdt. En de overheid heeft zelf ook steeds meer slimme machines waar je als burger mee te maken krijgt, van chatbots tot API's.

Naast interactie tussen mens en mens en tussen mens en machine is het dus belangrijk om goed na te denken over de identificatie en authenticatie van machines onderling: als jij studiefinanciering aan mag vragen, mag je slimme koelkast dat ook? Johan schetst een toekomst met self sovereign identities, waarbij het niet uitmaakt of er een mens of een machine achter zit. Als dienstaanbieder definieer je namelijk de eisen waaraan je moet voldoen om de dienst af te nemen en die check je bij de identiteit: verlengt je digitale assistent je paspoort, dan moet deze gekoppeld zijn aan een identiteit met het attribuut Nederlander. En voor sommige dingen moet je misschien een extra check-moment inbouwen waarin je contact opneemt met de mens achter de machine: probeert je smart koelkast alcohol te bestellen, is het dan de meerderjarige gebruiker die het bestelt of de minderjarige?

Een aantal vragen en opmerkingen uit de sessie:

  • Wat is het verschil tussen Self Sovereign Identity en Digital Me? SSI is vooral gericht op consent, dus als individu toestemming geven voor een bepaald gegeven dat aan je identiteit gelinkt is gedeeld kan worden. Digital Me is een uitwerking hoe je dat mogelijk kunt maken.
  • Wat is de relatie tussen Digital Me en MedMij, dat op het Solid-framework is gebaseerd? Komen de use cases van dit soort vernieuwingen genoeg overeen om te voorkomen dat je allebei een andere kant uit gaat? De belangrijkste overeenkomst zit hem in de manier van denken, de innovatieve Mode 2-aanpak. In de praktijk komen de use cases voor de eerste uitvoering van dit soort innovaties echter uit Mode 1, met als gevolg dat je ook naar de lokale context kijkt. Zolang je met elkaar in gesprek bent en je houdt aan 'afspraken boven standaarden boven voorzieningen' kom je behoorlijk dicht bij elkaar.
Cartoon van een tafeltje met wijnglazen en een bierpul er op, op de grond geopende flessen waaronder een in een poel met wijn. Rechts staat een koelkast met twee delen, op de bovenste staat 18+ en de onderste 18-. Onder de tekening staat "Echt, pap, het was de koelkast!"
De consequenties van een digitale koelkast MET digitale identiteit maar ZONDER dat er bij de gelinkte personen gecheckt wordt of ze boven de 18 jaar oud zijn
presentatie (PDF, 2,92 MB)