Wiki bekijken

Ga naar: navigatie, zoeken
NORA-principe
Beschrijving Een kenmerk waaraan een dienst (geleverd door de overheid) geacht wordt te voldoen, om de interoperabiliteit van die dienst te vergroten.
Glossary-Source NORA 3.0 katern Strategie +
Titel NORA-principe  +
Toelichting Principes beperken de ontwerpruimte voor d Principes beperken de ontwerpruimte voor diensten (en hun onderliggende processen en systemen). Ze geven daarmee richting aan de ontwikkeling van diensten. Een principe is van toepassing ongeacht de aard van de dienst, voor elke dienstverlener, voor elke afnemer, voor alle vormen van informatie en alle manieren om informatie te delen. Tenzij het principe een uitzondering maakt. Alhoewel de implicaties van een principe diep in een organisatie kunnen doordringen, zal de motivatie altijd uitgaan van het vermogen om informatie te delen met anderen. Waarbij ook altijd het subsidiariteitsbeginsel wordt gerespecteerd. De NORA-principes zijn primair van belang voor diensten die over organisatiegrenzen heen worden afgenomen. Maar ook bij diensten die alleen intern worden afgenomen (zoals de personeelsadministratie), wordt aangeraden de principes te hanteren. Hierdoor worden de interne bedrijfsprocessen versterkt en daarmee indirect ook de dienstverlening aan derden. ndirect ook de dienstverlening aan derden.
Vastgesteld in NORA 3.0 Principes voor samenwerking en dienstverlening
Categorieën Begrippen  +
WijzigingsdatumDit is een speciale eigenschap in de wiki. 21 maart 2019 14:29:14  +
Glossary-DefinitionDit is een speciale eigenschap in de wiki. Een kenmerk waaraan een dienst (geleverd door de overheid) geacht wordt te voldoen, om de interoperabiliteit van die dienst te vergroten.
Glossary-LinkDit is een speciale eigenschap in de wiki. NORA-principe  +
Glossary-TermDit is een speciale eigenschap in de wiki. NORA-principe  +
eigenschappen verbergen die hierheen verwijzen 
  Er verwijzen geen eigenschappen naar deze pagina.
 

 

Voer de naam in van de pagina waar u met browsen wilt beginnen.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Weergaven
Handelingen
Hulpmiddelen