Aanschaf

Uit NORA Online
(Doorverwezen vanaf Thema Aanschaf)
Ga naar: navigatie, zoeken


NB: Deze pagina maakt deel uit van de Historie van de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur en kan verouderde informatie bevatten!

Bij het aanbesteden van IT-producten is het nodig om de eisen en wensen goed te specificeren. Architectuur zorgt, samen met de inkoper, dat daarmee het ingekochte product goed zijn meerwaarde realiseert binnen de organisatie. Bij het specificeren van de eigenschappen moet niet alleen rekening worden gehouden met de solutionarchitectuur, maar ook met organisatie- en overheidsbrede strategische richtlijnen, zoals NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur.

Principe AP08 in NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur stelt: Gebruik open standaarden. De onderliggende eis is dat overheden in het verwerven van producten vragen naar toepasselijke open standaarden van de lijst van het Forum Standaardisatie.

De informatie voor productgroepen is ontleend aan het project 'Bevordering adoptie open standaarden bij inkoop' van het Bureau Forum Standaardisatie. De informatie is in ontwikkeling, wilt u bijdragen? Mail dan naar architectuur@ictu.nl
Om de inkoper, architect of projectleider op weg te helpen, helpt NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur voor een paar veel voorkomende productgroepen met beschrijving van relevante open standaarden. Deze kunnen gebruikt worden samen met de generieke bestektekst voor aanschaf met open standaarden[1][2]

Referenties

  1. Forum Standaardisatie: inkoop en aanschaf
  2. Forum Standaardisatie vergaderstuk: Praktische handreiking open standaarden bij inkoop (PDF)
  1. Pianoo: specificeren van inkoopopdracht