Themasessie De app wordt volwassen - kansen en valkuilen

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken


NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur Gebruikersdag 29-11-2018
Ronde 2 (14.15-15.45 uur)
Impressie volledige middag
logo NORA Gebruikersdag, de teksten NORA (blauw), Gebruikersdag (paars) en Nederlandse Overheid Referentie Architectuur (lichtblauw), voor een takje met daaraan puzzelstukjes in blauw en paars
Deze sessie was onderdeel van de Presentaties, impressie en vervolgstappen van NORA Gebruikersdag 29 november 2018 gepubliceerd.

Deze middag kende drie ronden van parallelsessies. Van alle sessies is een sfeerimpressie met foto's, presentatie(s) en vervolgacties gepubliceerd.

Een impressie van de dag en links naar alle sessies is te vinden op Presentaties, impressie en vervolgstappen van NORA Gebruikersdag 29 november 2018 gepubliceerd.

Bijeenkomst op donderdag 29 november 2018, 14.15-15.45 uur, locatie: The Hague Security Delta (HSD) Adres:Wilhelmina van Pruisenweg 104, 2595 AN Den Haag.
Doel: Kennis delen over de (on)mogelijkheden van apps voor digitale dienstverlening
Doelgroep: Iedereen die belangstelling heeft voor ontwikkeling en beheer van apps voor overheden
Contactpersoon: Ludwina van der Wijst .Foto van de Themasessie De app wordt volwassen - kansen en valkuilen, in beeld zijn een zestal mensen aan de rechterhoek van een vergaderopstelling.
Deel van de zaal tijdens de sessie
Tijdens deze sessie werd ingegaan op diverse aspecten die van belang zijn bij het professioneel ontwikkelen en beheren van apps. In 2018 was er volop aandacht voor de AVG en het gebruik van persoonsgegevens. In de komende periode verschuift de focus naar informatiebeveiligingHet proces van vaststellen van de vereiste betrouwbaarheid van informatiesystemen in termen van vertrouwelijkheid, beschikbaarheid en integriteit alsmede het treffen, onderhouden en controleren van een samenhangend pakket van bijbehorende maatregelen..

Om die reden gaf Walter van Wijk van het CIP een uitgebreide presentatie (PDF, 1,83 MB) over de nieuwste ontwikkelingen op dat gebied. Hij schetste het pad naar de totstandkoming van de BIO (Baseline Informatiebeveiliging Overheid) en lichtte toe wat dit betekent voor mobiele toepassingen.

foto van de Ludwina van der Wijst, communitymanager OMO, staand tussen een flipover en een projectiescherm met daar op "Vragen? Opmerkingen? Wensen?". Links is een deelnemer te zien achter een tafel, op de achtergrond is een raam met luxaflex er voor waardoor je een kantoorpand ziet. De deelnemer is om privacyredenen onscherp gemaakt.
Ludwina van der Wijst, communitymanager OMO

Daarna nam Ludwina van der Wijst, communitymanager van het Overheid Mobility Overleg (OMO), het stokje over en deelde een aantal nieuwtjes omtrent het ontwikkelen van apps binnen de overheid.

Wil je op de hoogte blijven van OMO, neem dan even contact op via omo@ictu.nl.