Themasessie Het ABC voor Gegevenswoordenboeken

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken


NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur Gebruikersdag 29 mei 2018
Ronde 2 (14.45-15.45 uur)
Alle rondes
logo NORA Gebruikersdag, de teksten NORA (blauw), Gebruikersdag (paars) en Nederlandse Overheid Referentie Architectuur (lichtblauw), voor een takje met daaraan puzzelstukjes in blauw en paars
Deze sessie is onderdeel van de NORA Gebruikersdag 29 mei 2018. De middag wordt om 13.00 uur centraal afgetrapt, daarna zijn er drie rondes met themasessies.

Alle sessies vinden plaats bij CBS Den Haag, zonder aanmelding en geldig identiteitsbewijs kun je dit gebouw helaas niet binnen. Aanmelding per sessie, uiterlijk donderdag 24 mei 2018 15.00 uur.

Bijeenkomst op dinsdag 29 mei 2018, locatie: CBS, Henri Faasdreef 312, 2492 JP Den Haag.
Doel: Aanzet geven voor een praktische handleiding hoe je gegevenswoordenboeken vindt en er mee werkt
Doelgroep: Gebruikers en beheerders van gegevenswoordenboeken
Contactpersoon: Henk Nijstad
Aanmelden: nora@ictu.nl.


In de Expertgroep Gegevensmanagement komt vaak de meerwaarde van gegevenswoordenboeken naar voren: het gebruik van gegevenswoordenboeken bevordert de samenwerking in ketens of domeinen, voorkomt dat je langs elkaar heen praat en kan je bovendien een hoop dubbel werk besparen. Maar het vinden en gebruiken van de woordenboeken is nog niet altijd even makkelijk.

Zo heeft NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur een tijd geleden een lijst gemaakt met gegevenswoordenboeken inclusief contactpersonen, maar die lijst is een mix van rijp en groen, gegevenswoordenboeken en informatiemodellen, doorklikbare voorbeelden en dode links. En als je wel een gegevenswoordenboek vindt, hoe maak je er dan gebruik van?

In deze sessie willen we een eerste aanzet doen om mensen beter wegwijs te maken in gegevenswoordenboeken. Daarvoor gaan we als gebruikers èn beheerders van gegevenswoordenboeken proberen de vragen te beantwoorden die bij ons op komen, zoals:

  • Hoe weet je of er een gegevenswoordenboek beschikbaar is voor de gegevensWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat. Het betreft hier alle vormen van gegevens, zowel data uit informatiesystemen als records en documenten, in alle vormen zoals gestructureerd als ongestructureerd die jij wilt gebruiken / beschrijven?
  • Wat staat er in een goed gegevenswoordenboek?
  • En hoe gebruik je dat?
  • Wat is het verschil tussen een gegevenswoordenboek en een informatiemodel?
  • Hoe kun je je gegevenswoordenboek het beste ontsluiten zodat het gevonden en gebruikt wordt?
  • Welke informatie zou NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur moeten tonen over gegevenswoordenboeken?
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Hulpmiddelen