Themasessie Single Digital Gateway - wat komt er op ons af vanuit Europa?

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken


NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur Gebruikersdag 29-11-2018
Ronde 2 (14.15-15.45 uur)
Impressie volledige middag
logo NORA Gebruikersdag, de teksten NORA (blauw), Gebruikersdag (paars) en Nederlandse Overheid Referentie Architectuur (lichtblauw), voor een takje met daaraan puzzelstukjes in blauw en paars
Deze sessie was onderdeel van de Presentaties, impressie en vervolgstappen van NORA Gebruikersdag 29 november 2018 gepubliceerd.

Deze middag kende drie ronden van parallelsessies. Van alle sessies is een sfeerimpressie met foto's, presentatie(s) en vervolgacties gepubliceerd.

Een impressie van de dag en links naar alle sessies is te vinden op Presentaties, impressie en vervolgstappen van NORA Gebruikersdag 29 november 2018 gepubliceerd.

Bijeenkomst op donderdag 29 november 2018, 14.15-15.45 uur, locatie: The Hague Security Delta (HSD) Adres:Wilhelmina van Pruisenweg 104, 2595 AN Den Haag.
Doel: Aandacht vragen voor de grote impact die SDG en andere Europese ontwikkelingen gaan hebben op onze Nederlandse architectuurEen beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen. en hierover van mening wisselen met de aanwezigen
Doelgroep: Iedereen die zich bezig houdt met architectuurEen beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen. in de Nederlandse publieke sector en niet de tijd heeft om alle ontwikkelingen in Brussel te volgen
Contactpersoon: Menno gmelig Meijling en Xander van der Linde
Aanmelden: aanmelden via pleio.
foto van Angela Imhof en Caroliene Steltenpool bij een spreekgestoelte, met daarvoor deel van het publiek tijdens de sessie (onscherp gemaakt ivm de privacy).
Angela Imhof en Caroliene Steltenpool (sprekers)
Door omstandigheden werd deze workshop niet gegevenWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat door Menno Gmelig Meijling en Xander van der Linde, maar door hun ICTU-collega's Jeroen Neerincx (architect), Angela Imhof (projectcoordinator) en Caroliene Steltenpool (business analist). In een korte presentatie (PDF, 2,64 MB) gaven zij een interactieve sessie voor zo'n 25 aanwezigen. Een spoedcursus wat er speelt in Europa, met de grootste nadruk op de Single Digital Gateway. Nadat ze in de presentatie duidelijk maakten dat deze op wel heel veel overheidsdiensten van toepassing is - met een behoorlijke impact op ons werk - gingen we in drie groepjes uiteen.
foto van Jeroen Neerincx bij een spreekgestoelte en een deel van het publiek tijdens de sessie (onscherp gemaakt ivm de privacy)
Jeroen Neerincx (spreker)

De opdracht voor elke groep was om hun behoefte rond de Europese bouwstenen te formuleren richting NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur: Wat heb je in je werk nodig, bijvoorbeeld aan kennis en contacten? En wat kunnen we samen doen, in het kader van NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur en EIRA?

De resultaten van de groepjes zijn verzameld en dienen als input voor het werk van de sprekers en Menno en Xander de komende maanden, zoals in advies over de impact van de Single Digital Gateway voor Nederland. Menno Gmelig Meijling gaat de resultaten ook gebruiken bij het terugvoeden van de kennis uit zijn Europese projecten naar het thema Architectuur internationaal in NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur.
Foto van de sessie, gezichten zijn onscherp gemaakt ivm de privacy.

Oorpronkelijke beschrijving sessie

Wat er in Europa gebeurt kan directe impact hebben op ons werk hier. Maar er gebeurt zo veel in Europa dat het voor de meeste professionals niet haalbaar is om alles te volgen. Menno Gmelig Meijling en Xander van der Linde duiden daarom voor ons de belangrijkste ontwikkelingen: zaken die de komende twee jaar echt impact gaan hebben op de architectuurkeuzes die we in Nederland kunnen, mogen en willen maken.

Een van die ontwikkelingen is de Single Digital Gateway: burgers en bedrijven moeten straks gemakkelijk alle informatie kunnen vinden die ze nodig hebben om bijvoorbeeld in een andere lidstaat te gaan werken, studeren, verblijven, aankopen te doen, een bedrijf te starten of diensten aan te bieden. Concreet dwingt dit landelijke en regionale overheden om informatie over wetgeving, administratieve procedures, diensten en producten meertalig aan te bieden, gestructureerd en herbruikbaar in Europese portalen. Menno en Xander zijn betrokken bij een werkgroep van architecten die de impact hiervan op de Nederlandse situatie gaan bepalen.