Themasessie architectuur en omgaan met standaarden

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


NORA Gebruikersdag 29 mei 2018
Ronde 3 (16.00-17.00 uur)
Alle rondes
logo NORA Gebruikersdag, de teksten NORA (blauw), Gebruikersdag (paars) en Nederlandse Overheid Referentie Architectuur (lichtblauw), voor een takje met daaraan puzzelstukjes in blauw en paars
Deze sessie is onderdeel van de Presentaties, impressie en vervolgstappen van NORA Gebruikersdag 29 mei 2018 gepubliceerd. De middag wordt om 13.00 uur centraal afgetrapt, daarna zijn er drie rondes met themasessies. Alle sessies vinden plaats bij CBS Den Haag, zonder aanmelding en geldig identiteitsbewijs kun je dit gebouw helaas niet binnen. Aanmelding per sessie, uiterlijk donderdag 24 mei 2018 15.00 uur.


Bijeenkomst op dinsdag 29 mei 2018, locatie: CBS, Henri Faasdreef 312, 2492 JP Den Haag.
Doel: Leren van de manieren waarop je standaarden een plek geeft in je architectuur en organisatie
Doelgroep: Iedereen die denkt dat er te veel standaarden zijn en/of er te weinig worden toegepast
Contactpersoon: Joris Dirks (NORA Beheer)
Aanmelden: joris.dirks@ictu.nl. 

Impressie en vervolgstappen

Foto van Désirée Castillo, glimlachend gezeten achter een microfoon en laptop
Désirée Castillo Gosker(Forum Standaardisatie), spreker
Foto van Joris Dirks, staande voor een projectiescherm
Joris Dirks (NORA Beheer), spreker
Foto van een deel van de deelnemers aan de themasessie, zichtbaar zijn zo'n 12 mensen, gezeten achter halfronde tafels in meerdere rijen achter elkaar. De gezichten van de mensen zijn i.v.m de privacy onherkenbaar gemaakt, maar bij een deel van hen is nog wel herkenbaar dat ze aan het lachen zijn.
Deelnemers aan de sessie
Presentatie "Standaarden toepassen" (PDF, 707 kB) door Joris Dirks en Désirée Castillo Gosker.

De deelnemers bleken op veel verschillende manieren naar standaarden te kijken in hun organisaties. Één gezamenlijke wens werd duidelijk: er is behoefte om wegwijs te worden in wanneer welke standaard toegepast kan worden. De op handen zijnde beslisboom van Forum Standaardisatie lijkt de deelnemers een goed instrument daarvoor. Ook is er behoefte aan informatie over de relatie van aan elkaar gerelateerde standaarden als e-Facturatiestandaarden en documentstandaarden. NORA biedt al verschillende ingangen voor standaarden op NORAonline.nl en zal dit uitbreiden - graag gebruik makend van de domeinkennis van dochters.

Oorspronkelijke uitnodiging

Ja leuk, standaarden, zorgen dat server A met server B kan praten. Of dat we een basisverwachting hebben over beveiligingsmaatregelen. Of dat je bestuurders kan vertellen dat je compliant bent aan één of ander lijstje.

Maar hoe zorg je dat je op de juiste momenten weet welke standaarden van toepassing zijn? Je projectmanagers op het hart drukken om bij de Aquo-standaard te beginnen te lezen om bij Z-wave te eindigen? Is er een verschil tussen voldoen aan de "Pas toe of leg uit-lijst" van het Forum Standaardisatie en wetgeving als de AVG of Digitoegankelijk?

NORA maakt interoperabiliteit graag praktisch en kan je helpen bij het toepassen in je eigen architectuur.

In deze sessie kijken we naar verschillende manieren waarop je met architectuur in de breedste zin, kan voorschotelen welke standaarden wanneer nuttig zijn. Ook kijken we naar de manieren om governance in je organisatie in te regelen. Vanuit de NORA Familie geven we voorbeelden zoals uit GEMMA (gemeenten), ROSA en Surf (onderwijs en onderzoek), organisaties als ProRail en natuurlijk de NORA zelf.

We vragen jullie naar jullie ervaring: wat is er al ingeregeld in jouw sector (/keten) en organisatie? NORA hoort graag van anderen zodat NORA in behoefte kan voorzien, en de community leert van elkaar.