Thesaurus Zorg en Welzijn

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken
 
Gegevenswoordenboek.png
Een gegevenswoordenboek bevat een lijst van gegevenstypen (elementen) met vaak een gegevensdefinitie die omschrijft wat onder het gegevenWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat moet worden verstaan en op welke manier het gegevenWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat wordt genoteerd (bv karakterset, datumnotatie, waardenlijsten)

Eigenschappen

WerkingsgebiedZorg, Gezondheidszorg, Welzijn
BeschrijvingMeer dan 35.000 termen op het gebied van zorg en welzijn, zowel vaktaal als de taal van de burger, voor metadatering in informatiesystemen zoals systemen voor cms of dms, voor verbetering van de prestaties van zoekmachines door het meenemen van synoniemen in de zoekvraag en voor vastlegging van de terminologie. Met hiërarchische relaties, synoniemen, zie ook-relaties en definities. Bestrijkt onder meer gezondheidszorg (ook ziektetermen), gehandicaptenzorg, ouderenzorg, jeugdzorg, sociale zekerheid, onderwijs, welzijn.
OrganisatieStimulansz
Externe verwijzinghttp://www.thesauruszorgenwelzijn.nl/
ContactpersoonRaffaela Vlot, thesaurus@stimulansz.nl
Laag binnen vijflaagsmodel3

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Thesaurus Zorg en WelzijnIs relevant binnen

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Geografische Thesaurus Zorg en Welzijn (Gegevenswoordenboek)Is gerelateerd aanThesaurus Zorg en Welzijn

De Thesaurus Zorg en Welzijn van Stimulansz bevat meer dan 40.000 termen op het gebied van zorg en welzijn, in zowel vaktaal als de taal van de burger, voor metadatering in informatiesystemen, zoals systemen voor content- of document-managementsystemen, voor verbetering van de prestaties van zoekmachines door het meenemen van synoniemen in de zoekvraag en voor vastlegging van de terminologie. De thesaurus bevat ook hiërarchische relaties, synoniemen, zie ook-relaties en definities.

Wanneer we proberen de de Thesaurus Zorg en Welzijn te analyseren met behulp van het metamodel van het MIM, ontstaat het volgende beeld:

op de afbeelding is te zien dat Thesaurus Zorg en Welzijn bestaat uit het onderdeel 'Begrippen' met SKOKS-relaties en op de achtergrond zijn de onderdelen van het MIM te zien. In MIM-termen is het onderdeel Begrippen van Thesaurus Zorg en Welzijn dus een voorbeeld van een Begrippenmodel

De Thesaurus Zorg en Welzijn is geordend met behulp van ‘SKOS-achtige’ relaties (breder, smaller, verwant) en is daarmee in MIM-termen een voorbeeld van een begrippenmodel.