Traceerbaarheid (maatregel)

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Maatregel
ID:
Onderdeel van:
Leidraad Regelbeheer
Type maatregel:
Functionaliteit
Status:
Alle maatregelen

Herleidbaarheid van een besluit naar de bronnen waarop het is gebaseerd (achterwaartse traceerbaarheid). De zogenaamde voorwaartse traceerbaarheid is het omgekeerde: van bron naar regel en van regel naar implementatie.

Toelichting

Traceerbaarheid wil zeggen: herleidbaarheid. Wanneer een regel is toegepast, moet traceerbaar zijn welke regels zijn toegepast, op basis van welke gegevens dat is gebeurd, uit welke bronnen deze gegevens kwamen en op welke juridische bronnen de regel is gebaseerd. Zowel de herleidbaarheid naar juridische bronnen als naar gegevensbronnen is dus onderdeel van traceerbaarheid.

Invoegen afbeelding Traceerbaarheid van besluit tot bron

In bovenstaande figuur is de blauwe pijl een traceerbaarheidsrelatie van een besluit naar een juridische bron. De blauwe pijl loopt vanaf een beslissing over recht, via de toegepaste machine-executeerbare regels, de bedrijfsregels naar de rechtsbron waarop de beslissing is gebaseerd.

De rode pijl is een traceerbaarheidsrelatie van een besluit naar gegevensbron. De rode pijl loopt een beslissing over recht, via de feiten en de beweringen naar de gegevensbron waarop de beslissing is gebaseerd.

Gerelateerde functionaliteit

Is relevant binnen aspecten