Beschrijving | De wet- en regelgeving die door de uitvoeringsorganisaties moet worden uitgevoerd, moet werkbaar zijn - uitvoeren en handhaven van de uit de wet voortvloeiende regels - voor uitvoeringsorganisatie. Dit betreft de randvoorwaarden naast de kwaliteit van de wet.
Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving
Ter facilitering van onder meer de dialoog tussen de beleidsmakers en wetgevingsjuristen enerzijds en de uitvoeringsorganisatie(s) anderzijds over de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid, is het Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving (IAK) ontwikkeld. In dit afwegingskader worden ook instrumenten benoemd en toegelicht, die kunnen worden ingezet indien er een beleidsinterventie nodig is. Ten aanzien van de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van een dergelijke door te voeren (wets)wijziging betreft dit de instrumenten 'Uitvoeringsanalyse' en 'Uitvoeringstoets'.
Beide instrumenten worden geïnitieerd door de beleidsmakers en wetgevingsjuristen en worden "afhankelijk van de zwaarte van het voorstel zelf, met een werkgroep van uitvoerders, beleid en wetgeving of met bestuurders" uitgevoerd. (bron)
Door het participeren in uitvoeringsanalyses en uitvoeringstoetsen, kan de uitvoeringsorganisatie in een vroeg stadium mede de impact van het wijzigingsvoorstel op de regels, gegevens en de processen analyseren. Uit deze analyse zal moeten blijken of het voorstel uitvoerbaar is, welke regels er moeten worden aangepast, welke nieuwe gegevens er nodig zijn en welke gegevens er niet meer nodig zijn en welke processen er moeten worden aangepast. |