Uitwerking van het Basisconcept in Generieke Functies

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NB: Deze pagina is geen onderdeel van de reguliere NORA, maar een testruimte. Het is dus niet zeker of de inhoud zoals u die ziet juist, actueel en betrouwbaar is.

De de vijf hoofdprocessen van Dienstverlening kun je, met de drie uitgangspunten van het Basisconcept van Dienstverlening in gedachten, uitwerken tot de volgende Generieke functies, of Capabilities:

Afspreken van Dienstverlening[bewerken]

1. Het Bieden van een democratisch verkiezingsproces voor de volksvertegenwoordigers.
2. Burgers de mogelijkheid geven om anderen te machtigen om zich namens hen te vertegenwoordigen, zie Machtigen en vertegenwoordigen.
3. De volksvertegenwoordigers moeten de dienstverlening kunnen (bij)sturen a.d.h.v. de voornemens of outcome van het (politieke) beleid, zie Visie op dienstverlening, beleidsvorming en -evaluatie.
4. De overheid (het ambtelijke apparaat) biedt een dienstenaanbod dat past bij de behoeften van de burgers, zie Bieden van een overzicht van de diensten van de overheid.

Uitvoeren van Dienstverlening[bewerken]

5. Diensten leveren volgens de afspraken.

Herstellen van fouten in Dienstverlening[bewerken]

6. Eventueel gemaakte fouten in een dienst worden tijdig hersteld, zie Bieden van correctiemogelijkheden.

Wijzigen en aanvullen van Dienstenaanbod[bewerken]

7. Indien nodig wordt het ontwerp van een dienst aangepast en daarmee het aanbod verbeterd, zie (Her)ontwerpen van een dienst.

Dienstverlening blijven verbeteren[bewerken]

8. Tot op het hoogste niveau wordt (bij)gestuurd op de kwaliteit en continue verbetering van de dienstverlening, zie Sturen op (verbetering van) de kwaliteit van dienstverlening.