Versiebeheer NORA

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken

Voorheen bestond NORA alleen als een papieren document, met NORA 3.0 als laatste versie. Versies 1.0, 2.0 en 3.0 verschilden in opzet significant van elkaar. Met de publicatie in de wiki, wordt van deze versienummering afgestapt. De wiki ontsluit nu de geldige versie van NORA en biedt tegelijkertijd ruimte om wijzigingsvoorstellen voor te bereiden. Elementen (pagina's in de wiki) kunnen individueel worden geupdatet zonder dat er een volledig nieuwe NORA wordt gepubliceerd.

Gepubliceerde versie[bewerken]

U komt standaard binnen op de geldende versie van een pagina, goedgekeurd door het secretariaat van NORA namens de NORA Architectuur Board. Aanpassingen veroorzaken een nieuwe, conceptversie die door het secretariaat gepubliceerd kan worden.

Versiebeheer in de wiki[bewerken]

Versiebeheer is een fundamenteel onderdeel van dit platform.

Pagina's (elementen) kunnen onafhankelijk van elkaar gewijzigd worden. Van al deze wijzigingen wordt de historie bijgehouden, hierdoor is te zien welke versie op welk moment geldig was en is de ratio achter wijzigingen terug te vinden. Bij elke pagina kan bovenaan gekozen worden voor 'Geschiedenis bekijken'. Zo kan ook de nieuwere versie vergeleken worden met een oudere: u ziet precies welke regels toegevoegd dan wel gewist zijn.

Concepten[bewerken]

U kunt reageren in de wiki met voorstellen tot verbetering van een pagina. Dit kunt u doen op de bijbehorende overlegpagina. Bovenaan iedere pagina ziet u naast het 'tabblad' 'Pagina', het tabblad 'Overleg'. De tekst 'Overleg' is blauw wanneer er al suggesties zijn geplaatst op de overlegpagina, anders is het woord 'Overleg' rood. Hier kunt u de discussie volgen en zelf reageren. Zie ook de pagina: Help/Reageren.

Er zijn drie mogelijke aanleidingen voor het maken van conceptversies[1]:

  1. naar aanleiding van een discussie, zoals hierboven beschreven;
  2. een mineure (tekstuele) wijziging in de tekst van de pagina;
  3. een doorontwikkeling (binnen de werkgroepen van NORA) of indien u zelf een nieuw element aan NORA toe wilt voegen.

Bezoekers zien de geldende, goedgekeurde versie of géén pagina als er enkel een concept is. Ingelogde gebruikers zien bij de geldende pagina onder de paginatitel een verwijzing: "Dit is de goedgekeurde versie van deze pagina. Het is niet de meest recente versie. Laatste versie bekijken".

Er is ook een overzicht van goedgekeurde pagina's met een nieuwere conceptversie en een overzicht van nieuwe, conceptpagina's.

Goedkeuring[bewerken]

Eindverantwoordelijke voor publicatie van NORA is de NORA Architectuur Board. Het secretariaat (zie: NORA Beheer) draagt wijzigingen met grote impact voor aan de Architectuur Board. Kleinere wijzigingen met minimale impact kunnen door het secretariaat namens de NORA Gebruikersraad doorgevoerd worden. De laatste conceptversie zal dan de status 'goedgekeurd' krijgen.

Als de discussie over een onderwerp is afgerond, kan de overlegpagina worden gearchiveerd.

Een overzicht van goedgekeurde pagina's staat op: Speciaal:Logboeken/approval

Referenties[bewerken]