Volglijst aanmaken

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Waarom een volglijst?

Een volglijst is een overzicht van pagina's die je zelf uitkiest, waarvan je in één oogopslag kunt zien of er wijzigingen zijn geweest. De informatie op noraonline.nl wordt wekelijks aangevuld, geactualiseerd en gecorrigeerd. Tegelijk blijven de meeste pagina's maandenlang hetzelfde, omdat er simpelweg geen wijzigingen nodig zijn of niemand ze heeft aangedragen. Het overzicht met de meest recente wijzigingen laat de wijzigingen van ALLE pagina's zien, maar voor de meeste mensen is dat niet praktisch.

Hoe zie ik welke pagina's van mijn volglijst gewijzigd zijn?

Ga naar Speciaal:Volglijst door rechtsboven in beeld op de blauwe link Volglijst te klikken. Hier zie je alle wijzigingen van pagina's die op je volglijst staan.

Standaard krijg je ook een emailnotificatie wanneer er een pagina op je volglijst wijzigt. Dat kun je uizetten in je Voorkeuren, tabblad gebruikersprofiel. Je kunt je Voorkeuren op elk moment weer aanpassen, de link hiervoor staat rechtsboven in beeld (ongeveer boven het zoekveld).

NB: je krijgt een mail als er een wijziging is ten opzichte van de vorige keer dat je keek. Klik je op de link in de notificatie, dan krijg je bij de volgende wijziging weer een mailtje. Klik je niet op de link, dan krijg je bij een volgende wijziging van die pagina geen mailtje - dat voorkomt dat je mailbox volloopt met mailtjes terwijl je geen gelegenheid hebt gehad de vorige wijziging te bekijken.

Hoe voeg ik een pagina toe aan mijn volglijst?

  • Zorg dat je ingelogd bent in de wiki (rechtsboven in beeld of Speciaal:Aanmelden). Als je nog geen account hebt kun je er direct kosteloos een aanmaken.
screenshot van het bovenste deel van de wiki noraonline, uitgegrijsd op een ovaal na om de drie tabbladen met een sterretje, de tekst Tools en de tekst Meer. Onder het sterretje de tooltip tekst 'Deze pagina aan mijn volglijst toevoegen (Alt-Shift-W)'.
  • Klik op het sterretje (links van het zoekveld, tussen de tabbladen Geschiedenis weergeven en Tools). Het sterretje verandert nu van kleur en er verschijnt een mededeling dat de pagina op de volglijst is geplaatst.

Hoe zie ik of ik een pagina volg?

Het sterretje verandert van kleur als je de pagina volgt en dit blijft zo als je op de pagina terugkomt. Je kunt dus aan de kleur van het sterretje zien of je de pagina volgt. Daarnaast kun je de hele volglijst inzien en bewerken via de pagina Speciaal:Volglijst.

Hoe verwijder ik pagina's van de volglijst?

Ga naar de pagina Speciaal:Volglijst en kies midden in beeld de blauwe link 'Volglijst bekijken en bewerken.'

Schermafbeelding van de pagina Speciaal:Volglijst, met een pijl naar de optie Volglijst bekijken en bewerken

Je kunt ook op een pagina die je volgt op het sterretje klikken, je krijgt dan de melding dat de pagina van je volglijst is verwijderd.

Welke pagina's zal ik toevoegen aan mijn volglijst?

Voeg pagina's toe waarvan het voor jou belangrijk is om wijzigingen niet te missen, bijvoorbeeld:

  • Pagina's die je zelf hebt geschreven
  • Pagina's die je als bron gebruikt en waarbij nieuwe inzichten direct meegenomen moeten worden in nieuwe documenten of projecten
  • Pagina's waarvan is aangegeven dat ze nog in ontwikkeling zijn
  • Pagina's in je eigen domein of thema
  • Afbeeldingen die je gebruikt in presentaties en waarvan updates te verwachten zijn

Hoe wijzig ik de manier waarop mijn Volglijst wordt weergegeven?

Hoeveel wijzigingen er op je volglijst komen te staan, hoe lang wijzigingen vermeld blijven, of je eigen wijzigingen er ook op komen et cetera kun je aanpassen in je persoonlijke tabblad Volglijst.

Emailnotificaties zet je ook aan of uit bij je Voorkeuren, op het tabblad Gebruikersprofiel.