Welke dochter is voor mij van toepassing?

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Als projectleider, architect, bestuurder of ontwikkelaar binnen een ICT-project is het noodzakelijk om snel te weten met welke bestaande afspraken je rekening moet houden. Op het gebied van architectuur zijn deze afspraken vastgelegd op nationaal niveau (NORA), per bestuurslaag en in bepaalde domeinen of ketens.

NORA helpt je graag om te bepalen welke architecturen in de NORA familie relevant zijn voor jouw project. Beantwoord de onderstaande vragen voor jezelf om uit te komen bij één of meerdere architecturen. Neem als je twijfelt gerust contact op met nora@ictu.nl.

Gaat de impact van je project verder dan je eigen organisatie?[bewerken]

Begin altijd met het opvragen van de architectuur van de organisatie waar je binnen werkt (enterprisearchitectuur en concrete richtlijnen). Heb je te maken met één of twee andere organisaties vraag dan ook naar hun architectuurrichtlijnen. Is de samenwerking breder of verwachten jullie later andere partijen aan te sluiten, dan is het al snel de moeite waard om te kijken of er al een bredere architectuur is waar je op mee kunt liften. NORA wil voorbeelden van organisatiearchitecturen verzamelen als voorbeelden, heb je er een liggen die publiek gemaakt mag worden stuur hem dan naar nora@ictu.nl].

Doorklikbare afbeelding met links naar alle domeinen (dezelfde links staan ook apart naast de afbeelding)Domein BelastingenDomein Bouwen wonen en leefomgevingDomein Cultuur sport en vrije tijdDomein DefensieDomein Economie en ondernemenDomein Familie jeugd en gezinDomein FinanciënDomein Immigratie integratie en inburgeringDomein Landbouw natuur en voedselDomein Milieu ruimte en waterDomein Onderwijs en wetenschapDomein Openbare orde en veiligheidDomein Overheid bestuur en koninkrijkDomein Internationale- en ontwikkelingssamenwerkingDomein RechtspraakDomein Reizen wonen en werken in het buitenlandDomein Gezondheid en zorgDomein Subsidies uitkeringen en toeslagenDomein Verkeer en vervoerDomein Werk en loopbaan
Klik op een domein om naar de domeinview te gaan

Binnen welk domein valt je project?[bewerken]

Organisaties binnen een bepaald beleidsdomein hebben vaak met elkaar te maken. Om digitale samenwerking mogelijk en makkelijk te maken zijn er specifieke afspraken gemaakt in domeinen en ketens. NORA hanteert een indeling in 20 specifieke Domeinen plus het Domein Generiek, waarbinnen je afspraken vindt die de domeinen overstijgen, zoals over Duurzame Toegankelijkheid en Beveiliging.


Met welke bestuurslaag/lagen heeft je project te maken?[bewerken]

Ga je informatie uitwisselen met of aanleveren aan een onderdeel van het Rijk, met een gemeente, provincie, waterschap of met meerdere daarvan? De vier besturen hebben hun eigen architecturen:

Is je project internationaal / grensoverschrijdend?[bewerken]

Europa is op het moment bezig met de European Interoperability Reference Architecture (EIRA), die bedoeld is voor grensoverschrijdende projecten. Deze kan relevant worden voor je project. Kijk ook even bij Architectuur internationaal wat er nog meer voor onderwerpen van invloed kunnen zijn.

Geen specifieke architectuur? Dan de NORA zelf[bewerken]

Kun je geen specifieke dochterarchitectuur vinden die van toepassing is voor je project, dan is de NORA zelf richtinggevend. Heb je moeite om uit te vinden wat voor jou relevant is neem dan even contact op met NORA Beheer nora@ictu.nl of neem contact op met een contactpersoon van een thema dat raakt aan je project (Thema's).