Wijzigen en aanvullen van Dienstenaanbod

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Stelling[bewerken]

Burgers kunnen altijd voorstellen doen om de bestaande diensten uit te breiden of te veranderen.

Uitwerking stelling[bewerken]

Burgers kunnen altijd voorstellen doen[bewerken]

De burger is gesprekspartner en kan altijd aangeven dat een dienst in deze vorm niet meer voldoet, of dat er een betere oplossing beschikbaar is. Wanneer dit binnen de bestaande afspraken mogelijk is staat de dienstverlener daar ook nadrukkelijk voor open. Past het niet in de bestaande afspraken, dan kan het voorstel worden ingebracht in het publieke debat om nieuwe afspraken te maken.

Ook de ambtenaar is overigens een burger en kan wijzigingen onderzoeken en voorstellen.

Voorstellen om de bestaande diensten uit te breiden of te veranderen[bewerken]

Er zijn in basis drie redenen om een dienst binnen de bestaande afspraken te willen wijzigen:

  1. Er zijn nu dingen mogelijk die bij het maken van de afspraken nog niet mogelijk waren, maar die de behoeften van de burgers waar de dienst zich op richt beter invullen. Denk bijvoorbeeld aan diensten die eerst aangevraagd werden met een papieren formulier, maar nu goedkoper en gebruiksvriendelijker digitaal aangevraagd kunnen worden.
  2. Op basis van de ervaringen van de burgers zijn er tips die de dienst effectiever kunnen maken voor (een deel van) de doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan een tip om bepaalde informatie in een extra taal beschikbaar te stellen, of om afnemers van de dienst te wijzen op andere diensten waar ze waarschijnlijk ook voor in aanmerking komen.
  3. Er gaan regelmatig dingen fout en uit onderzoek van de oorzaken blijkt dat je dit kunt voorkomen door de dienst anders in te richten. Denk bijvoorbeeld aan het herhalen van de ingevoerde gegevens op het scherm voordat je ze definitief doorgeeft, zodat je een extra kans hebt om foutjes te spotten.

Om dit soort voorstellen op te kunnen pakken is de dialoog met de burger niet genoeg: de afspraken die gemaakt worden over diensten moeten voldoende ruimte bieden om verbeteringen aan te brengen die de kern van de dienst niet veranderen. Te veel details in de oorspronkelijke afspraken door de wetgever maken het moeilijk om als uitvoerder mee te bewegen met de burger die van de dienst gebruik maakt.