Wijziging Afgeleide Principes 16 en 17 geïmplementeerd in de wiki (samenvoeging tot één AP met ID AP17)

Uit NORA Online
Wijziging Afgeleide Principes 16 en 17 geïmplementeerd
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
"Relatie Afgeleid principe 17, realiseert Basisprincipes 2, 3, 4 en 6"


Wijziging Afgeleide Principes 16 en 17 geïmplementeerd in de wiki (samenvoeging tot één AP met ID AP17)[bewerken]

vrijdag 11 mei 2018 - Identificatie informatie-objecten en Informatie-objecten systematisch beschreven van NORA zijn op 11 mei samengevoegd en gewijzigd in het kader van Afgeleide Principes Revisited. Het betreft de implementatie van het Request for Change AP16/AP17 (PDF, 813 kB) dat in de NORA Gebruikersraad is goedgekeurd op 14 november 2017. U vindt het vernieuwde AP17 op de pagina Informatie-objecten systematisch beschreven, het oude AP16 is in de wiki gemarkeerd als Vervangen en blijft gewoon in te zien. De oude versie van AP17 is terug te lezen via deze link of via het tabblad Geschiedenis.

Wat is er gewijzigd?

De twee principes zijn samengevoegd, omdat de unieke identificatie van informatie-objecten slechts één element is van het beschrijven er van. Omdat AP17 een van de meest bekende AP's is houden we dat aan als ID voor het samengevoegde principe.

Naast de samenvoeging van AP16 is AP17 ook verder geheel geactualiseerd, van titel en stelling tot rationale, implicaties en voorbeelden. We hebben zo veel mogelijk geprobeerd direct te verwijzen naar praktijkvoorbeelden en een stappenplan toegevoegd om informatieobjecten te beschrijven in een informatiemodel.

Het vernieuwde principe helpt nog steeds bij het realiseren van vier basisprincipes: BP02 Vindbaar, BP03 Toegankelijk, BP04 Standaard en BP06 Transparant.

Waarom deze wijziging?

De NORA Community gaf dit principe een van de hoogste prioriteiten in de actualisatieslag Afgeleide Principes Revisited. Sinds de vorige actualisatie (2014) is er een hoop extra ervaring opgedaan met het beschrijven van informatieobjecten en zijn er goede voorbeelden beschikbaar gekomen die navolging vragen. Waar de oude AP's 16 en 17 nog vrij abstract waren geeft het vernieuwde AP17 meer concreet invulling aan wat je moet doen om je informatieobjecten zo te beschrijven in een informatiemodel dat digitale uitwisseling mogelijk wordt, ook over de grenzen van organisaties en domeinen heen.

Wat betekent dit voor mijn praktijk?

De principes zoals die op noraonline staan zijn altijd de actueel geldende versie. Dat betekent dat ze als 'Pas toe of leg uit' richtlijn gelden voor de hele publieke sector: iedereen moet er rekening mee houden bij het maken van nieuwe (project-)architecturen en het (door-)ontwikkelen van voorzieningen. Maar ook bij het beheren en actualiseren van bestaande domein- of enterprise architecturen.

Natuurlijk is het logisch dat het even kan duren tot je de nieuwste versie kunt meenemen in projecten en documentatie die al (bijna) klaar is op het moment dat NORA een wijziging implementeert. Probeer echter wel direct te kijken wat de impact voor het project of de architectuur zou zijn: misschien kun je zonder al te veel inspanning direct meerwaarde behalen.

Als je vragen hebt of advies kunt gebruiken bij het bepalen van de impact in je eigen praktijk dan mag je altijd contact opnemen met nora@ictu.nl.

Waarom wordt het samengevoegde AP, AP17 en niet AP16 of AP45?

De integratie van AP16 in AP17 is geen inhoudelijke koerswijziging, maar verdieping, actualisatie en verduidelijking van de bestaande principes. We wijzigen het ID van een principe alleen wanneer er inhoudelijke koerswijzigingen zijn geweest, dus een nieuw ID was niet nodig. In de beleving van veel architecten was AP16 al een onderdeel van AP17, dus het lag voor de hand om AP17 als ID aan te houden en niet AP16.

Zie voor meer nieuws de nieuwspagina.